Οικονομία
Λαγκάρντ: εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της Ελλάδας σε ανάπτυξη και πλεονάσματα
«Η Ελλάδα θα μπει στο QE όταν εκπληρώσει τα κριτήρια», ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Τα συγχαρητήριά της για την πρόοδο που έγινε στην Ελλάδα έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής της ΕΚΤ. «Είναι πολύ εντυπωσιακή», τόνισε δίνοντας έμφαση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία σημείωσε ότι έχει γνώμη αλλά δεν θα την επαναλάβει (σ.σ. πρέπει να μειωθούν οι στόχοι).
Τα προγράμματα αγοράς όπως το QE έχουν προϋποθέσεις και έτσι πιστεύω ότι όταν η χώρα καλύψει τα κριτήρια, αυτόματα θα μπει. Έως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες, σημείωσε η Λαγκάρντ.
H κατάσταση στην Ευρώπη
Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παραμένουν υποτονικές, δήλωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου, η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική. Tόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία.
Το αδύναμο διεθνές εμπόριο και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη μεταποίηση, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, αν και τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Την ίδια στιγμή, οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών δείχνουν ανθεκτικοί, πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία ανέφερε ότι η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2020, το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,4%. Το 2022, η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%.
Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη, αν και είναι λιγότερο έντονα από προηγουμένως.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,1%, προτού αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και στο 1,6% το 2022.
Ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής
Για να είναι πλήρως αποτελεσματικά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής πρέπει να συνεισφέρουν πιο αποφασιστικά και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής, ώστε να προσφέρουν στήριξη στη συνολική ζήτηση, υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ.
Aπηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο να είναι έτοιμες να δράσουν με τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό. Την ίδια στιγμή, στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετές πολιτικές και να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους.
Το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής αναθεώρησης
Θα είμαι ο εαυτός μου και γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να με παρερμηνεύσετε ή να με συγκρίνετε, δήλωσε η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο παρεξηγήσεων στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Είπε, επίσης, ότι δεν θέλει να τη χαρακτηρίζουν ως «γεράκι» ή «περιστέρι», αλλά προτιμάει να τη θεωρούν «κουκουβάγια».
Σε ό,τι αφορά τη «στρατηγική αναθεώρηση», υποστήριξε ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, πόσο μάλλον που η προηγούμενη έγινε το 2003. Πρέπει να εξεταστούν όλα τα θέματα. Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα, θα πάρουμε τον χρόνο μας, αλλά δεν θα πάρουμε πάρα πολύ χρόνο. Θέλουμε να ξεκινήσουμε τον Ιανουάριο και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της χρονιάς.
Η στρατηγική αναθεώρηση θα περιλάβει και συζητήσεις με κοινοβούλια, την ακαδημαϊκή κοινότητα και θα στοχεύσει στο να ακούσουμε τις απόψεις τους, τόνισε.
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σημειώνει επίσης: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.
Την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε εκ νέου η διενέργεια καθαρών αγορών, στο πλαίσιο του προγράμματος του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase program - APP), με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο, μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!