Κόσμος
“Εδώ Βρυξέλλες”...
Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.
Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει “βάσιμους λόγους” για να αποδεχθεί μια νέα παράταση του Brexit.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία, “βάσιμους λόγους” για την αποδοχή μιας ενδεχόμενης αναβολής της προθεσμίας για το Brexit, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου.
Με 544 ψήφους κατά, 126 ψήφους κατά και 38 αποχές, οι ευρωβουλευτές κατά τη σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο ενέκριναν τη θέση τους για το διαζύγιο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθεται να υποστηρίξει την παράταση της προθεσμίας για το Brexit μόνο “αν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι και ένας έγκυρος σκοπός ( αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης)».Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, πλην της ακροδεξιάς, επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία και κρίνουν πως η υφιστάμενη συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι «δίκαιη και ισορροπημένη».
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης», υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται, ότι κάθε νέα συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
Brexit: « Ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία παραμένει πολύ πραγματικός»
«Ο κίνδυνος» αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «παραμένει πολύ πραγματικός.... αν συμβεί αυτό θα είναι η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η επιλογή της ΕΕ» , προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit και δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντηση του Γιούνκερ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι «έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος» και ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση τουbackstop για τα ιρλανδικά σύνορα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης, ότι στην προχθεσινή συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο, ο Τζόνσον του είπε ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αν θα δώσουν νέα παράταση στη Βρετανία στη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ φτάνει τα 433 δις ευρώ σε όλη την ΕΕ. Η Ελλάδα πρώτη σε επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ.
Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) του σχεδίου Γιούνκερ αναμένεται να φτάσει τα 433 δις ευρώ σε κινητοποίηση επενδύσεων. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωναμε την Επιτροπή, από τον Σεπτέμβριο του 2019, οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ προς τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, ανέρχονται σε 79,7 δις ευρώ σε χρηματοδότηση. Περίπου 972.000 νοφυείς επιχειρήσεις και ΜμΕ αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες σε κινητοποίηση επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Λετονία. Η ΕΤΕπ ενέκρινε 57,8 δις ευρώ για έργα υποδομής και καινοτομίας, τα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν επιπλέον επενδύσεις ύψους 262,6 δις ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο ανήκει στον Όμιλο ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει 21,9 δις ευρώ συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 170,6 δισ ευρώ.