Κοινωνία

22 Αυγούστου 2019 18:08

“Προκρίθηκαν” 3 για την προεδρία του Αρείου Πάγου

Ποιοι είναι οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που “πέρασαν” από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

“Προκρίθηκαν” 3 για την προεδρία του Αρείου Πάγου
-


Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο τη διατύπωση γνώμης για τη πλήρωση της θέσης προέδρου του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, που επικαλείται το ΑΠΕ, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, η Πηνελόπη Ζωντανού και η Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που προκρίνονται για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.
 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης», είπε μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. «Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Διατάγματα ενόσω η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δεν κάνει βουτιά στην επετηρίδα, όπως έγινε στο παρελθόν, και κινείται με όρους αξιοκρατίας», είπε ο Σταύρος Καλαφάτης. 

«Συνεχίστηκε σήμερα η προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ», είπε μετά τη συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η σημερινή διαδικασία, «όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά οδηγεί και στον ευτελισμό της διαδικασίας ακρόασης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, πριν από την επιλογή που θα γίνει, από το Υπουργικό Συμβούλιο». «Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή παραβιάζει προδήλως το Σύνταγμα και μάλιστα αυτό επισημάνθηκε και από δύο από τους έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι κλήθηκαν σήμερα στη διαδικασία της ακρόασης και δεν παρευρέθησαν. Επισημάνθηκε δε αυτό με επιστολή την οποία απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην προσπάθεια καταστρατήγησης του Συντάγματος και ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και για το λόγο αυτό, με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, ψήφισε λευκό». 

Στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε την άποψη του για το όλο θέμα, με το να μην υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα. Και την είπε τη γνώμη του λέγοντας μάλιστα ότι είναι ο εγγυητής του Συντάγματος». 

Ως προς τις αιτιάσεις ότι η Βουλή δεν θα έπρεπε σήμερα να προχωρήσει σε αυτή η Διάσκεψη με αυτό το αντικείμενο, ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είπε ότι «η πράξη διορισμού ανωτάτων δικαστών δεν είναι μια διοικητική πράξη που δίνει άδεια περιπτέρου και που αν ο τελικός υπογράφων εκλείψει, τότε ο διάδοχος του μπορεί να την ολοκληρώσει. Είναι μια σύνθετη κυβερνητικο-κοινοβουλευτική ενέργεια η οποία ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία όταν λείψει (σ.σ. η υπογραφή), εξατμίζεται όλο η προηγηθείσα διαδικασία και άρα νομικά έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν». 

Κοινοβουλευτική πηγή ανέφερε μάλιστα πως υπάρχει απόφαση του ΣτΕ του 2019 σύμφωνα με την οποία η διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση εμπλέκεται στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (σ.σ. μόνο των ανωτάτων δικαστών), εμπλέκεται ως το απαραίτητο σημείο επαφής της δικαστικής εξουσίας με τη λαϊκή κυριαρχία. «Αυτό είναι το μόνο σημείο επαφής που δίνει το στοιχείο της δημοκρατικής νομιμοποίησης στη δικαστική εξουσία», σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ του 2019. Γι΄αυτό και ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη Διάσκεψη να αναλογιστεί «ποια νομιμοποίηση είναι πιο πειστική: η νομιμοποίηση μιας απελθούσας Βουλής ή η νομιμοποίηση μιας Βουλής που προήλθε πριν από λίγες ημέρες και έχει νωπή λαϊκή εντολή».  

Στη Διάσκεψη των Προέδρων κατατέθηκαν 4 επιστολές από 4 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν παρευρέθησαν. Οι κ. Αλειφεροπούλου επικαλέστηκε προσωπικό κώλυμα. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Λέκκα. Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη έστειλαν επιστολές στις οποίες αναπτύσσουν το νομικό τους σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν στην επιστολή τους ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση ώστε να εξηγεί τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων. 

Στην ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «λευκό» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί θεσμική παραδοξότητα ότι δεν υπήρξε καμία αιτιολόγηση για τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, για τη διαμόρφωση των οποίων είχαν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ακόμη ότι σε καμία περίπτωση η στάση τους, δηλαδή το «λευκό» δεν αποτελεί προσωπική αιχμή κατά των ανωτάτων δικαστικών που συμμετέχουν στη διαδικασία. «Λευκό» δήλωσε στην ψηφοφορία το ΚΚΕ και «παρών» η Ελληνική Λύση. 

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο να προτείνει στη Βουλή τους υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων (σύμφωνα την επετηρίδα) -για κάθε θέση- δικαστικών. 

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, η Διάσκεψη των Προέδρων εξέφρασε γνώμη μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων: Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, Γεώργιoς Λέκκας, Πηvελόπη Ζωvταvoύ, Iωσήφ Τσαλαγαvίδης, Ειρήvη Καλoύ, Δήμητρα Κoκoτίvη. 

Η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει ξανά αύριο Παρασκευή για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)