Οικονομία
Βρούτσης: καταργούμε ιδεοληπτικές διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας
Χαρακτήρισε σημαντικές και θετικές τις τροπολογίες, οι οποίες προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
«Η αντιπολίτευση βιάστηκε να αποχωρήσει. Ίσως είναι και μια εσκεμμένη αποχώρηση, διότι ήξεραν τι θα ακούσουν και δεν ήθελαν να είναι παρόντες», είπε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τις έντονες διαμαρτυρίες των κομμάτων.
Ο Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «κρίσιμες, σημαντικές και θετικές» τις διατάξεις των τροπολογιών που κατέθεσε στη Βουλή, κρίσιμες «για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα, γιατί η Ελλάδα δεν περιμένει».
Η ρύθμιση των 120 δόσεων
«Δεν μπορεί να κωλυσιεργούμε μπροστά σε αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και να μένουμε στάσιμοι και αγκυλωμένοι σε ένα χθες που έχει τραυματίσει την Ελλάδα», είπε ο Υπουργός Εργασίας και επεσήμανε ότι ήδη στο διυπουργικό νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί διάταξη με την οποία, στη ρύθμιση των 120 δόσεων μειώνεται το επιτόκιο από 5% σε 3% και είναι αυτό που γίνεται και στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά.
Σημείωσε μάλιστα ότι η σημερινή Κυβέρνηση παρέλαβε ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν μπορούσε να υλοποιηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένου ότι οι οφειλές και του 2018, δεν μπορούσαν να εκκαθαριστούν. «Το ξέρουν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που προσπαθούσαν να μπουν στη ρύθμιση και δεν μπορούσαν. Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε εδώ και δύο μέρες, ο καθένας να μπορεί απρόσκοπτα να ρυθμίσει τις οφειλές του, και για το 2018, και αυτό είναι θετική εξέλιξη της αποφασιστικότητάς μας να εφαρμόσουμε αυτά που πιστεύουμε», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, λέγοντας ότι είναι κορυφαίος στόχος για την Κυβέρνηση προκειμένου οι απόμαχοι του εργασιακού βίου να σταματήσουν να βρίσκονται στις ουρές για να πάρουν τις συντάξεις του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί σήμερα και κρύβεται πίσω από τη βαριά κληρονομιά που άφησε, πάνω από 470.000 εκκρεμείς συντάξεις κύριες», είπε ο Υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα με τη διάταξη του νομοσχεδίου αναφορικά με τον Άτλαντα.
Υψηλές μηνιαίες συντάξεις
Αναφορικά με την τροπολογία για το ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης, ο Υπουργός Εργασίας είπε: «Ενημερώθηκα από τη γενική διευθύντρια των Συντάξεων ότι υπάρχουν συντάξεις ύψους 24.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 10.000 ευρώ που είναι έτοιμες να απονεμηθούν. Στείλαμε κατεπείγον mail σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ με την εντολή να παγώσουν όλες οι πληρωμές των συντάξεων που είναι υψηλές».
«Τι ζητούσαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Να καθίσω με τα χέρια σταυρωμένα και να πληρωθούν αυτές οι συντάξεις; Γι’ αυτό έπρεπε να υπάρξει διάταξη νόμου, διαφορετικά στις 25 Αυγούστου, αν κάποιος υπάλληλος ακολουθούσε το νόμο και όχι την προφορική εντολή μου, τότε σαφέστατα, θα πληρωνόντουσαν αυτές οι συντάξεις», συνέχισε ο Υπουργός Εργασίας για τον λόγο που κατατέθηκε η επείγουσα τροπολογία που βάζει πλαφόν στις συντάξεις και ενσωματώνει μέσα και ανταποδοτικότητα και αναδιανεμητικότητα, με σεβασμό στους συνταξιούχους. «Σε ένα κράτος που σέβεται τη δημοκρατία και τη λειτουργία του, δεν μπορούμε να αποδώσουμε τέτοιες υψηλές συντάξεις», είπε ο κ. Βρούτσης.
Καταργούμε ιδεοληπτικές διατάξεις
Αναφερόμενος στη δεύτερη τροπολογία για την κατάργηση διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται ο άνθρωπος και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο αδύναμος γιατί αυτό είναι το DNA και το αξιακό σύστημα της ΝΔ και γι’ αυτό παίρνει αποφάσεις για να περιφρουρήσει εξελίξεις που υπονομεύουν την αγορά εργασίας, υπονομεύουν τον εργαζόμενο, κάνουν τη συμφιλίωση εργαζομένων και εργοδοτών αδύνατη, δημιουργούν διχασμό, κάνουν ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και είναι διατάξεις που ψήφισε παραμονές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Υπουργός, αναφερόμενος στην κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζόμενου, την χαρακτήρισε τραγελαφική και ιδεοληπτική τη διάταξη. Ιδίως για την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο απόλυσης, ο Υπουργός είπε αποδείχθηκε βλαπτική διότι τα αποτελέσματα των απολύσεων δείχνουν ότι αύξηση απολύσεων από το 2018 στο 2019 την οποία απέδωσε στη διάταξη αυτή. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Καταργούμε ιδεοληπτικές εργασιακές διατάξεις και προχωράμε μπροστά για την Ελλάδα του αύριο, για την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!