Πολιτική

05 Αυγούστου 2019 19:00 Τελευταία ενημέρωση : 05 Αυγούστου 2019 22:57

Κόντρες στη Βουλή για άσυλο και κυβερνησιμότητα ΟΤΑ

Κόντρα Γεωργιάδη - Παππά για το "ασυμβίβαστο" της Θάνου. Κάθετη η Νίκη Κεραμέως για το άσυλο. "Πυρά" από Πολάκη, Παπά, Τζανακόπουλο.

Κόντρες στη Βουλή για άσυλο και κυβερνησιμότητα ΟΤΑ
-

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου για τη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες.

Οι τόνοι στη Βουλή ανέβηκαν όταν ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του κόμματός του, κάνοντας λόγο για εκτροχιασμό της διαδικασίας, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση σπεύδει να ακυρώσει το πλαίσιο λειτουργίας του Κλεισθένη που δεν έχει καν εφαρμοστεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανένα επείγον δεν υπάρχει για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ψηφιακή πολιτική ή θέματα τουρισμού.

Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι καταφύγιο έκνομων πράξεων αλλά θα πρέπει να προστατευτεί η ακαδημαϊκή ελευθερία. «Στόχος της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι να επαναφέρουμε τη κοινή λογική και να σταματήσει έτσι η στρέβλωση, η εργαλοποίηση και η μετατροπή του σε άσυλο ανομίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

"Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δημιουργούσε συνθήκες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας", ανέφερε o υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι "αυτό εξαρτάται πολύ, προφανώς, από την εφαρμογή που θα τύχει" και ότι "είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, πως όπως έχει δομηθεί το ελληνικό κράτος, απαιτεί ριζικές τομές και αυτές οι τομές δεν θα έρθουν συντηρητικά, με σημειακές παρεμβάσεις αλλά με μια συνολική παρέμβαση που θα φέρνει το κράτος ένα βήμα μπροστά".

Πολάκης - Βουλή

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά διευθετήσεις μικρής διοικητικής σημασίας και οι ρυθμίσεις δεν αγγίζουν εκείνο που πέτυχαν Βρετανοί και Γερμανοί, με τις ισχυρές και αποτελεσματικές δομές. Ο κ. Καστανίδης, αναφερόμενος στην προεδρία της κυβέρνησης, παρατήρησε ότι το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης ενισχύεται ακόμη περισσότερο αφού η αυτοτελής αυτή υπηρεσία θα έχει συνολικά έξι γραμματείες και μια γενική διεύθυνση, το εθνικό τυπογραφείο, που περνάει ακόμη και αυτό στον πρωθυπουργό. Θα έχει δε η προεδρία 100 μετακλητούς και 340 αποσπασμένους χωρίς εχέγγυα απροσωπόληπτης κρίσης, αφού η τοποθέτησή τους θα είναι αποκλειστικά θέμα της κρίσης του πρωθυπουργού. «Κάνετε ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Με το παρόν νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις αλλαγές αυτές ως ουδέτερες και αταξικές, ως αναγκαίες για το καλό δήθεν όλης της κοινωνίας. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτές αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ, της Κομισιόν, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ, προκειμένου να καταστούν εγχειρίδιο για την επίτευξη του στόχου του κεφαλαίου στη βάση όσων έχουν ήδη νομοθετηθεί, σε βάρος του λαού, με τα τρία μνημόνια από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την 4ετία που πέρασε. Συνεπώς η επικινδυνότητα και αντιλαϊκότητά του νομοσχεδίου, είναι δεδομένες», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Στόχος της νομοθετικής μας παρέμβασης είναι να θεραπεύσουμε, στα πλαίσια απολύτως του συντάγματος, όσα προβλήματα και δυσλειτουργίες δημιούργησε ο προηγούμενος ανορθολογικός νόμος που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ένα νόμο, που με τη διαλυτική τροχιά της απλής αναλογικής, οδηγήθηκε σε πλήρη αποδιοργάνωση ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπεραμυνόμενος του διϋπουργικού νομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες.

Γεραπετρίτης

«Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε τη δυνατότητα συγκλίσεων και συνεργασιών για να ασκηθεί το έργο της διοίκησης σε όλα τα βασικά όργανα των περιφερειών και των δήμων, από τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος κατά την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Και πρόσθεσε:

«Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δεν μπορεί να χωρίζονται σε μπλε και πράσινους. Αυτή η νομοθετική παρέμβαση ανταποκρίνεται στα αυτονόητα που ζητά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι προφανές ότι παραμένουν αρκετά προβλήματα και εμπόδια. Στόχος μας είναι μετά από ένα εξαντλητικό διάλογο που θα κάνουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να φέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και θα βάζει τέλος στη χαώδη κατάσταση και στα φαινόμενα διαφθοράς».


Κόντρα Γεωργιάδη - Παππά για το "ασυμβίβαστο" της Θάνου

Σκληρή αντιπαράθεση προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τη Βασιλική Θάνου, καθώς θεσπίζεται ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών.

«Σε μια τόσο σημαντική Ανεξάρτητη Αρχή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο και να μην επιτρέπεται να διορίζονται πρόσωπα που έχουν προφανή πολιτική επιρροή. Με τη τροπολογία θεσμοθετούμε την ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να έχει ίχνος πολιτικής επιρροής ο διορισμός προσώπου σε ανεξάρτητη αρχή».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, υπεραμυνόμενος της νέας ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές και με την οποία απομακρύνεται η νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τους κατηγόρησε για υποκρισία και τόνισε ότι είναι προφανές και αυτονόητο πως το άρθρο 101 του νομοσχεδίου εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, μέσα από μια κρίσιμη επιτροπή που δεν έχει πολιτική επιρροή.

Άδωνις Γεωργιάδης - Βουλή

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπά που έκανε λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση η οποία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και ζήτησε την απόσυρση της.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η κ. Θάνου ήταν κομματικό πρόσωπο, που πέρασε όπως είπε, «από τον Άρειο Πάγο στο γραφείο του πρωθυπουργού και μετά διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε πολιτικά ουδέτερη και λησμόνησε και την κομματική της λειτουργία». «Η κ. Θάνου όταν διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε με πόλεμο, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να φύγει από πρόεδρος της παρά μόνο αν παραιτηθεί. Αυτή η συμπεριφορά της είχε επισημανθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άρα ήταν εξαιρετικά ενήμερη για την παραβίαση του κανονισμού. Εμείς, φέρνουμε λοιπόν αυτή τη ρύθμιση, το κάνουμε με απολύτως συνταγματικό τρόπο, σταθμισμένα πολιτικά, και είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελέγχει την Επιτροπή Ανταγωνισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Το άρθρο 110 του νομοσχεδίου αποτελεί την εφαρμογή κατά κεραία και στη κυριολεξία της αρχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εμείς, αυτό που επιθυμούμε είναι να φτιάξουμε μια αγορά που θα πληροί τις προδιαγραφές που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που επιτάσσει η νομοθεσία και η αγορά», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, όπως ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Οι μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση

«Μέσα από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημόσια διοίκηση διασφαλίστηκε, για πρώτη φορά, ένα αξιοκρατικό σύστημα», ανέφερε στην παρέμβασή της απόψε στην Ολομέλεια, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως σημείωσε, «για πρώτη φορά εισήχθη αξιοκρατικό σύστημα και για τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εισήχθη το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, για πρώτη φορά υπάρχουν ψηφιακά οργανογράμματα θέσεων, υπάρχει αξιολόγηση, όχι τιμωρητική που οδηγούσε σε διαθεσιμότητα και σε απολύσεις, ενώ μετά από 10 χρόνια έγιναν, για πρώτη φορά αξιοκρατικές κρίσεις στο Δημόσιο».

Η απογραφή

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, είπε ότι μέχρι το 2014, καταγράφονταν, ως μετακλητοί, μόνο οι θέσεις των γραμματέων των υπουργείων, δεν υπήρχε απογραφή για τους υπόλοιπους μετακλητούς. «Για λόγους πλήρους διαφάνειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην απογραφή που τηρείται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά το 2015, έβαλε όλους τους μετακλητούς που ήταν παντού. Γι' αυτό εμφανιζόταν αύξηση των μετακλητών, παντού και όχι γιατί αυξήθηκαν οι μετακλητοί», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Εγώ ως υπουργός είχα 12 μετακλητούς στο γραφείο μου και ο κ. Μητσοτάκης άφησε 53 μετακλητούς. Τώρα όμως υπάρχει πλήρης διαφάνεια και καταγραφή».

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και υπογράμμισε ότι, κατά τρόπο απαράδεκτο, επιλέγει η κυβέρνηση να εισάγει μεταβατική διάταξη για τον ορισμό του επικεφαλής. «Αν η κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχουν σκιές πίσω από αυτή την Αρχή Διαφάνειας, ας κάνει εξ αρχής τον διορισμό και να έχει επικεφαλής με αυξημένη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Όπως πάντως υπενθύμισε ο υπουργός Επικρατείας, ο επικεφαλής δεν θα είναι με διορισμό από τον πρωθυπουργό αλλά την απόφαση θα λάβει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας για τη Βασιλική Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ότι «υπάρχει θεσμικό θέμα, διότι δεν μπορεί να ψηφίζεται μια τροπολογία για μια Αρχή για την οποία υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία αναφορικά με τα θέματα Ανταγωνισμού και να εισάγει αναδρομικώς κωλύματα». Προέβλεψε δε ότι θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία «διότι υπάρχει ωμή παραβίαση στη θεσμική λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής και μάλιστα με αναδρομικότητα».

Για το Ελληνικό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρατήρησε ότι, μετά τις εκλογές, ήρθε αλλαγή όρων δόμησης ενώ υπάρχει και αντιδεοντολογική σύγκρουση συμφερόντων με υφυπουργό που είναι πρώην σύμβουλος της Lamda Developement.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)