Πολιτική
Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες για κυρώσεις στην Τουρκία
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Μόνο συστάσεις "βλέπει" το Reuters. Αυστηρή προειδοποίηση ζητά η Κύπρος. Μετά τον Πορθητή βγαίνει και το Γιαβούζ.
Στις Βρυξέλλες στρέφονται τα βλέμματα Αθήνας και Λευκωσίας, εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για τις τουρκικές γεωτρήσεις.
Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ οι διαβουλεύσεις θα κορυφωθούν στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στη λογική της προειδοποίησης προς την Τουρκία και όχι προς την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος του οποίου έλαβε γνώση το Bloomberg, οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η Κύπρος επιδιώκει αυστηρή προειδοποίηση, βάζει στο τραπέζι το θέμα της τελωνειακής ένωσης και της βίζας των Τούρκων και κρατά το χαρτί του βέτο. "Να είμαι αισιόδοξος για τη στάση της Τουρκίας αποκλείεται, αλλά το να είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασιστικά θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα από οτι μέχρι σήμερα, αυτό μπορώ να πω ότι είναι και ο στόχος μας και μετά τη Σύνοδο των επτά χωρών του Νότου, προδιαγράφεται μια πιο σθεναρή στάση της Ευρωπαϊκης Ένωσης" τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση βέτο που ενδεχομένως θα ασκήσει η Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε: "Επιτρέψτε να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με τις εξελίξεις".
Εξάλλου, στην επιβεβαίωση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Έλληνας Υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη ενημέρωσαν για τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε πρόκληση. Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην τουρκική πλευρά ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής και ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία με φόντο το μπαράζ των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Από τον Βόλο, όπου γίνεται η παράδοση των ελικοπτέρων «Kiowa» και «Chinook», ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο διάλογο.
Την ίδια ώρα, μήνυμα ετοιμότητας και ασφάλειας στέλνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 υποστήριξε η Αθήνα έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει γεωτρήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου.
Πάντως, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει. «Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Ασφάλειας, για να ενημερωθούν τα κόμματα. Όπως υπογράμμισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων».