Οικονομία
Δημοσιονομικό… “καύσωνα” προβλέπει η Κομισιόν
Οι ανησυχίες των δανειστών για δημοσιονομική «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2019, τα «διορθωτικά» μέτρα και οι υποχρεώσεις του νέου ΥΠΟΙΚ.
Του Νίκου Ρογκάκου
Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική θα είναι η έκθεση των θεσμών που αποφασίστηκε να δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα προειδοποιεί την Αθήνα για τον δημοσιονομικό «καύσωνα» που πρόκειται να έρθει… Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των δανειστών για δημοσιονομική «τρύπα» έως και 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 από τα «θετικά» μέτρα Τσίπρα.
Θα είναι η πρώτη φορά μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 όπου η ελληνική οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με τη λήψη «διορθωτικών» μέτρων όχι μόνο για την τρέχουσα χρονιά αλλά και για την επόμενη. Και αυτό διότι στην έκθεση των θεσμών θα επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων για να καλυφθεί το «κενό» του 2020 που εκτιμάται σε 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ, λόγω της επίδρασης που θα έχουν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και στήριξης των αδύναμων εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων που εφαρμόζονται από τις 20 Μαΐου.
Η κυβέρνηση που θα αναδείξει η κάλπη της 7ης Ιουλίου πριν καλά ακόμη προλάβει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το «καυτό» αυτό θέμα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών καλείται να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις ότι το σενάριο για πρωτογενές αποτέλεσμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019 έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,6% του ΑΕΠ είναι απολύτως εφικτό. Εξάλλου στηρίζεται σε εισπράξεις 300 εκατ. ευρώ, ώς το τέλος του έτους, από τις δύο ρυθμίσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που «τρέχουν», και λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης σχεδιάζεται παράταση των προθεσμιών για την υπαγωγή των οφειλετών στις 120 δόσεις.
Το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπολογίζει τη συνολική αξία των «θετικών μέτρων» Τσίπρα σε 0,55% του ΑΕΠ γεγονός το οποίο εξασφαλίζει τον «έξτρα» δημοσιονομικό χώρο για παροχές 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ που ήθελε η κυβέρνηση. Όλα αυτά τα σενάρια δημοσιονομικής πολιτικής με τα ακριβή περιθώρια για παροχές θα ήταν πιο ξεκάθαρα αν το οικονομικό επιτελείο προχωρούσε στην κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για την περίοδο 2020 - 2023 στην ελληνική Βουλή. Ένα πρώτο κείμενο εστάλη για «μελέτη» στις Βρυξέλλες πλην όμως δεν αποτελεί τελικό σχέδιο του νέου πολυετούς προϋπολογισμού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση των θεσμών θα συζητηθεί στο Euroworking Group που θα συνεδριάσει στις 3 Ιουνίου και η ελληνική πλευρά θα πάρει μια γερή γεύση από τις προθέσεις των εταίρων για όσα πρόκειται να συζητηθούν στην υπουργική σύνοδο του Ιουνίου. Εκτός απροόπτου, τη χώρα στο EWG θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σπουδαίο ενδιαφέρον θα έχουν και οι παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης: πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!