Υγεία
Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υπεύθυνης Συμπεριφοράς Απέναντι στον Ήλιο. Συμβουλές προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ο πιο πολύτιμος σύμμαχος που έχουμε κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη και η προστασία. Από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υπεύθυνης Συμπεριφοράς Απέναντι στον Ήλιο, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από την ήλιο
Ο καρκίνος του δέρματος, που σχετίζεται με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, αποτελεί το 30% των κακοηθών όγκων του οργανισμού ενώ το μελάνωμα, συνιστά τον κακοηθέστερο όγκο όλων των οργάνων. Σε κάθε 100.000 άτομα 90-100 πάσχουν από κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος (βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα που δεν μεθίσταται, ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα που σπάνια μεθίσταται ή μελάνωμα που μεθίσταται πρόωρα). Το μελάνωμα αποτελεί το 4% των διάφορων μορφών του καρκίνου και κάθε χρόνο στην Ευρώπη σημειώνονται 70.000 νέες περιπτώσεις.
Ωστόσο το μελάνωμα είναι ο μοναδικός καρκίνος που μπορεί να προληφθεί, χωρίς μείωση της θνητότητας.
Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας στο ΑΠΘ Ελισάβετ Λαζαρίδου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την εκστρατεία Sun Filos και την Εβδομάδα Υπεύθυνης Συμπεριφοράς Απέναντι στον Ήλιο (3-7 Ιουνίου)στη διάρκεια της οποίας δερματολόγοι θα πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 215 215 8523 ή μέσω της ιστοσελίδας www.sunfilos.gr .
Σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου, «οι νεότερες τεχνολογίες συνιστούν υποβοηθητικά εργαλεία στην ολοκληρωμένη εξέταση του δέρματος από κατάλληλα εκπαιδευμένους κλινικούς γιατρούς ενώ η δερματοσκόπηση επιτρέπει την πρωιμότερη διάγνωση του μελανώματος».
Για την φωτοπροστασία χρειαζόμαστε προσδιορισμό της προστασίας από την UVA ακτινοβολία, καλύτερη συμμόρφωση στις οδηγίες και ενημέρωση του πληθυσμού για τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας ανέφερε ο καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Ιωαννίδης.
«Η σύσταση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι 5,1% UVB και 95,9% UVA. Οι ακτίνες UVΑ εμμένουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, είναι παρούσες καθ όλη τη διάρκεια του έτους ακόμη και τον χειμώνα. Δεν τις αντιλαμβανόμαστε άμεσα στο δέρμα μας , δεν φιλτράρονται από τα σύννεφα και από το γυαλί και συχνά τις παραβλέπουμε ενώ είναι εξίσου επικίνδυνες. Οι ακτίνες UVB είναι ισχυρότερες κατά τις ώρες 10.00 -16.00 και ακολουθούν τις διακυμάνσεις του ορατού φωτός. Το ορατό φως αποτελεί το 38,9% της ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Η έκθεση στο ορατό φως μπορεί να προκαλέσει υπερμελάγχρωση και να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες το οποίο εμπλέκεται στην φωτογήρανση» επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντιηλιακά
Αναφερόμενος στην προστασία που προσφέρουν τα αντιηλιακά, τόνισε, ότι ο Δείκτης Προστασίας από τον Ήλιο (SPF) αφορά την UVA και όχι UVB ακτινοβολία και κυρίως την προστασία από το ερύθημα. Οι νέες κατηγορίες αντιηλιακών φέρουν ειδική σφραγίδα UVA που υποδηλώνει δείκτη προστασίας για την UVA ίσο με το 1/3 του Δείκτη Προστασίας(του δείκτη δηλαδή της UVB). «Είναι ασαφές αν ο SPF αποτελεί επαρκή δείκτη προστασίας από άλλες εκδηλώσεις όπως η φωτογήρανση, ο καρκίνος του δέρματος ,οι βλάβες στο DNA. Βλάβες στο DNA προκαλούνται από το μισό της ελάχιστης ερυθηματογόνου δράσης. Πιθανόν βιοχημικοί δείκτες να είναι ασφαλέστεροι δείκτες προστασίας για την φωτογήρανση και την φωτοκαρκινογένεση» πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης.
Ανέφερε ακόμη, ότι δεν γίνεται σωστή χρήση αντιηλιακών καθώς συνήθως χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα ενώ η επάλειψη είναι ανομοιογενής. Παράλληλα επισήμανε ότι τα αντιηλιακά που είναι ανθεκτικά στη διαβροχή διατηρούν τον Δείκτη Προστασίας μετά από 40 λεπτά διαβροχής ενώ τα αδιάβροχα τον διατηρούν μετά από 80 λεπτά διαβροχής.
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το σολάριουμ
Όσον αφορά το σολάριουμ, ο κ Ιωαννίδης είπε ότι "20 συνεδρίες των 10 λεπτών αντιστοιχούν με έκθεση 3,5 ωρών στον ήλιο το μεσημέρι μιας καλοκαιρινής ημέρας" και πρόσθεσε ότι "δεν προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία , την φωτογήρανση και την φωτοκαρκινογένεση".
Η κ. Λαζαρίδου από την πλευρά της σημείωσε ότι η χρησιμοποίηση των τεχνητών πηγών μαυρίσματος πρέπει να αποθαρρύνεται ή να συστήνεται η σωστή χρήση και όχι η κατάχρησή τους με την καθοδήγηση δερματολόγου, την παροχή επιστημονικής πληροφόρησης και σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Επισήμανε ακόμη, ότι «οι νέες συσκευές με λυχνίες εκπέμπουν υψηλότερα ποσοστά UVB για γρηγορότερο μαύρισμα, ότι κανείς δεν χρησιμοποιεί αντιηλιακά στο σολάριουμ και ότι στοιχεία 19 μελετών έδειξαν ότι η χρήση τεχνητών πηγών υπεριώδους ακτινοβολίας συσχετίστηκε με την εμφάνιση μελανώματος».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!