Κοινωνία

10 Μαΐου 2019 15:47

“Κρανίου τόπος” το κέντρο της Αθήνας για τον Κουφοντίνα (εικόνες)

Οργή της αγοράς για τις καταστροφές απο την καταδρομική επίθεση των κουκουλοφόρων. Πολιτική θύελλα για τα επεισόδια.

“Κρανίου τόπος” το κέντρο της Αθήνας για τον Κουφοντίνα (εικόνες)
-

Γυαλιά καρφιά έκαναν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας κουκουλοφόροι που φώναζαν συνθήματα υπέρ της χορήγης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου, υπήρξε παρέμβαση απο τον Άρειο Πάγο, η Εισαγγελέας του οποίου ζήτησε να ενημερωθεί για το σκεπτικό της απόφασης, αλλά και να λάβει γνώση του ιατρικού φακέλου του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι κουκουλοφόροι ήταν περίπου 30 άτομα, τα οποία αργά το απόγευμα της Πέμπτης κι ενώ τα καταστήματα ήταν ακόμα ανοιχτά, έκαναν την καταδρομική επίθεση.

Με ρόπαλα, λοστούς και ό,τι άλλο κρατούσαν έσπασαν τις βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών στις οδούς Ακαδημίας, Ομήρου, Βαλαωρίτου και Βουκουρεστίου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δεν υπήρχε Αστυνομία στο σημείο, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους έγιναν δέκα προσαγωγές, όμως σχεδόν στο σύνολό τους, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ζημιές - επεισόδια - καταστήματα - Κουφοντίνας - Αθήνα

Eιδικότερα από τους 15 προσαχθέντες οι 12 αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους. Τα τρία άτομα που κρατούνται είναι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν κατηγορούνται, εξάλλου, για τη χθεσινή επίθεση, αλλά επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής τους στη χώρα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κρατούμενος στις φυλακές Βόλου, κάνει απεργία πείνας ζητώντας να του χορηγηθεί άδεια, για την οποία συνεδριάζει το Δικαστικό Συμβούλιο, με την απόφαση να αναμένεται ίσως και σήμερα.

Την περιοχή επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνομίλησε με τους καταστηματάρχες, για τις ζημιές που υπέστησαν, ενώ για το ζήτημα ξέσπασε και πολιτική κόντρα μεταξύ υποψήφιων ευρωβουλευτών στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

Ζημιές - επεισόδια - καταστήματα - Κουφοντίνας - Αθήνα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να αφήσει ελεύθερους αυτούς που με τη βία υπερασπίζονται τρομοκράτες – δολοφόνους, παρά να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και τις περιουσίες των πολιτών. Είναι ντροπή!», ανέφερε σε δήλωσή της η Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής.

Στον Πρόεδρο της ΝΔ και συνολικά την αντιπολίτευση αντεπιτέθηκε η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι οι αντιδράσεις των κομμάτων ειναι εκείνες που δυσφημίζουν την χώρα στο εξωτερικό, ενώ αναφέρθηκε και εν γένει στο ζήτημα της αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα.

Το πρωί της Παρασκευής ομάδα αντιεξουσιαστών έκανε κατάληψη στα γραφεία της εφημερίδας "Αυγή", υποχρεώνοντας τους δημοσιογράφους να αναρτήσουν κείμενο συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ζημιές - επεισόδια - Αθήνα

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Ως εδώ!

Με αφορμή τους πρόσφατους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Για άλλη μια φορά οι συμπολίτες μας καταστηματάρχες βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στο έλεος ελάχιστων περιθωριακών στοιχείων. Αύριο θα βανδαλίσουν τα καταστήματα της γειτονιάς μας και στη συνέχεια τα σπίτια μας, γι’ αυτό ως εδώ!».

Ζημιές - επεισόδια - καταστήματα - Κουφοντίνας - Αθήνα

Ζημιές - επεισόδια - καταστήματα - Κουφοντίνας - Αθήνα

Μίχαλος: Αποζημίωση στους πληγέντες

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ καταδικάζουν απερίφραστα για μία ακόμη φορά τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν εχθές στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών υλικών ζημιών σε 26 επιχειρήσεις.

Ζημιές - επεισόδια - καταστήματα - Κουφοντίνας - Αθήνα

Κλιμάκια του ΕΒΕΑ μετέβησαν σήμερα το πρωί στην περιοχή και κατέγραψαν τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, όπως το ίδιο είχε πράξει και στα θλιβερά γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, του Μαρτίου 2009, του Μαΐου 2010, του Ιουνίου 2011 και στην Ερμού τον Ιούλιο του 2017. Από την καταγραφή προέκυψε ότι επλήγησαν συνολικά 26 επιχειρήσεις, από τις οποίες 24 επιχειρήσεις ανήκουν στους κλάδους των ενδυμάτων, υποδημάτων, γραβατών, παιχνιδιών, ειδών δώρου, δερματίνων ειδών - τσαντών, κοσμημάτων, είδη οικιακής χρήσης, γκαλερί και 2 είναι τράπεζες, όπου κατά δήλωσή τους έχουν υποστεί ζημιές κυρίως  θραύση τζαμαριών, βιτρινών  και πορτών. Το εκτιμώμενο κόστος ζημιών από την καταγραφή των κλιμακίων του ΕΒΕΑ υπολογίζεται περίπου σε 60.000 - 70.000.

Έχοντας υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που βιώνει όλη η αγορά και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση και στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη,  ζητώντας την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την άμεση έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, με την οποία προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Ζημιές - επεισόδια - Αθήνα

Ζημιές - επεισόδια - Αθήνα

«Μας λυπεί το ότι τα καταστήματα στην Αθήνα είναι έρμαια βανδαλισμών και μετατρέπονται σιγά- σιγά, όλα αυτά τα χρόνια σε πεδίο εκτόνωσης κουκουλοφόρων, αναίτια και με βαρύ υλικό, οικονομικό και ηθικό κόστος για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες» τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς. Η ΓΣΕΒΕΕ καταδικάζει τα γεγονότα αυτά και κάθε μορφή βίας και ανάλογής συμπεριφοράς που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον οποιοδήποτε σκοπό. Με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Γενική Συνομοσπονδία εξέφρασε, δυστυχώς για ακόμα μία φορά, την ανάγκη άμεσης υλοποίησης όλων των ενεργειών (έκδοση της σχετική ΚΥΑ) για την ενεργοποίηση του άρθρου 20 του Ν. 3775/2009, με δεδομένες τις οικονομικές δυσχέρειες τις οποίες ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Όμως, το να μπορούν τα καταστήματα να υπάρχουν και να λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται να μετατρέπονται σε οχυρά και οι καταναλωτές να αισθάνονται ασφαλείς και ανεμπόδιστοι να κυκλοφορούν στην αγορά, θα πρέπει να πάψει να αποτελεί ζητούμενο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η Πολιτεία να προστατεύει πραγματικά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, πόσο μάλλον σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ζημιές - επεισόδια - καταστήματα - Κουφοντίνας - Αθήνα

Ζημιές - επεισόδια - καταστήματα - Κουφοντίνας - Αθήνα

Σε δήλωση του, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, αναφέρει «για ακόμη μία φορά εμείς οι έμποροι είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Άλλο ένα «γιατί» οι βιτρίνες των καταστημάτων να χρησιμοποιούνται ως σάκος του μποξ δεν θα απαντηθεί, ενώ και πάλι θα συνοδευτεί από ένα «που» ήταν και αυτή τη φορά η προστασία που οφείλει να προσφέρει το κράτος προς τους πολίτες του. Προφανώς κανέναν δεν ενδιαφέρει στον κρατικό μηχανισμό ότι, τελικά, καταστρέφονται χωρίς λόγο περιουσίες πολιτών, οι οποίοι καθημερινά συνεισφέρουν φόρους, εισφορές, τέλη και εργασία στον κόσμο.

Τι να πούμε….. Για ακόμα μία φορά, συνάδελφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας ακατανόητης συμπεριφοράς, που μόνο ψυχιατρικά μπορεί να ερμηνευθεί. Όποιος και αν είναι ο σκοπός μιας διαμαρτυρίας, σίγουρα δεν μπορεί να προωθείται με τέτοιου είδους πρακτικές. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που προσπαθούν καθημερινά να κρατήσουν ζωές και επιχειρήσεις σε μία αγορά που η κρίση είναι ακόμη παρούσα, να βρίσκουν τα καταστήματά τους σε αυτήν την κατάσταση. Χρόνια τώρα προσπαθούμε να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε την αγορά της Αθήνας: Δράσεις όπως τα open mall των Εμπορικών Συλλόγων, οι προσπάθειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το περίφημο Rethink Athens του ιδρύματος Ωνάση, έχουν φαρδιά πλατιά από κάτω την υπογραφή των αρμόδιων Υπουργείων. Που ήταν αυτά χθες το βράδυ;

Τι καταφέραμε; Στα σκουπίδια καταλήγουν, μαζί με τις περιουσίες των επιχειρηματιών, τα προγράμματα και οι προσπάθειες των φορέων, συνοδευόμενα από την αξιοπιστία του κράτους. Τελικά για να ξεφύγουμε από την κρίση, πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά: Ανάπτυξη χωρίς αίσθημα ασφαλείας απλά δεν γίνεται!! Η αστυνόμευση στην αγορά είναι απαραίτητη όλο το 24ωρο. Είναι συνταγματικό δικαίωμά μας η προστασία της περιουσίας και των κόπων μας, που με μεγάλες θυσίες προσπαθούμε να διατηρήσουμε. Απαιτούμε, πλέον, από την Πολιτεία, αν θέλει να λέγεται ευνομούμενη, να διασφαλίσει την τάξη στο κέντρο της πρωτεύουσας».

Ζημιές - επεισόδια - καταστήματα - Κουφοντίνας - Αθήνα

Ζημιές - επεισόδια - Αθήνα

Ζημιές - επεισόδια - Αθήνα

Για καταστροφή κάνουν λόγο οι καταστηματάρχες της περιοχής. Η δήλωσε μίας εξ αυτών στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα":

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)