Οικονομία

09 Μαΐου 2019 12:46

ΔΝΤ: η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και όχι σε δημοφιλή μέτρα

Ο Πίτερ Ντόλμαν, ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην Ευρωζώνη και ζήτησε διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

ΔΝΤ: η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και όχι σε δημοφιλή μέτρα
-

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη στήριξη των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, και όχι σε βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα, υπογράμμισε ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο του 3ου διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Ντόλμαν επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, αλλά η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη. Αναφέρθηκε δε στα χρόνια προβλήματα, όπως η απαράδεκτα υψηλή η ανεργία και το ανεπαρκές κοινωνικό σύστημα προστασίας.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφερόμενος στις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά επιτεύγματα συνοδεύθηκαν με κόστος στην ανάπτυξη και οποία βασίζονται και στην υποεκτέλεση επενδύσεων.

΄Όσον αφορά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα στάθηκε στο μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων. «Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει η αρνητική πιστωτική επέκταση, με μεγάλο αγκάθι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αγορές δείχνουν να συμφωνούν με αυτήν τη μεικτή εικόνα στην Ελλάδα, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η χώρα είναι ουραγός της Ευρωζώνης. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο spread, το οποίο παραμένει το υψηλότερο στην περιοχή του ευρώ. Σημαντικό πρόβλημα το δημογραφικό, καθώς ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει, την ώρα που 470.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα πρέπει η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντόλμαν, οι δύο προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι:

-Καλύτερο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής – οι φόροι είναι πολύ ψηλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη πολύ χαμηλά. Θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

-Διαχείριση του κινδύνου από ενδεχόμενες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για τα αναδρομικά – τα 9 δις ευρώ μπορεί να φτάσει το δημοσιονομικό κόστος, διακυβεύοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σπρώξει με συντονισμένη στρατηγική τα θεσμικά εργαλεία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας το σύστημα δικαιοσύνης. Στον τομέα της εργασίας, θα πρέπει να συνεχιστεί η ευελιξία. Παράλληλα, θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική», επισήμανε ο κ. Ντόλμαν.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, χρειάζονται περισσότερα βήματα στην κοινωνική πολιτική, για να διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)