Οικονομία
Ο “λογαριασμός” με τα μέτρα ελάφρυνσης
Ο κατάλογος και το κόστος των μέτρων που θα βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Του Νίκου Ρογκάκου
Τις προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων για το νέο «πακέτο» των παροχών της Αθήνας θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει στο αυριανό Εuroworking Group ( EWG) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενώ δεύτερο θέμα που θα μπει «επί τάπητος» θα είναι το Εθνικό Πρόγραμμα των Μεταρρυθμίσεων.
Στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει επί το δυσμενέστερο, στο 2,3% από 2,5%, την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 ενώ οι εκτιμήσεις παραμένουν δυσοίωνες και για τα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα το 2022 όπου ο πήχης για το ΑΕΠ χαμηλώνει στο 2%.
Σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει υψηλότερος από μέσο όρο της ευρωζώνης που αναπτύσσεται με μόλις 1,3%. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα «θηριώδη» πρωτογενή πλεονάσματα ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την αναγκαιότητα των φορολογικών ελαφρύνσεων χωρίς να αιφνιδιάζονται οι αγορές ότι «ξηλώνονται» βασικές μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση έχει φέτος δυνατότητα για παροχές ακόμη και για 1,1 δισ. ευρώ ( 200 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με αυτά που διένειμε το 2018)εφόσον πιστοποιηθεί από τους δανειστές η κατάκτηση της νέας πρόβλεψης για πλεόνασμα 4,1% έναντι αρχικής εκτίμησης του προϋπολογισμού για 3,6%. Η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο που υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση ήδη έχει προαναγγείλει ανακοινώσεις εντός των ημερών τόσο για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα όσο και για εφάπαξ, εδώ και τώρα.
Αύριο, στο Euroworking Group, πιθανώς θα γίνει η πρώτη βολιδοσκόπηση των ευρωπαίων στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και αποκατάσταση μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με την καταβολή μιας 13ης σύνταξης ή ενός 13ου μισθού. Σε κάθε περίπτωση το νέο «πακέτο» Τσίπρα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών από τη ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Πάντως το κόστος των ελαφρύνσεων είναι αρκετά μεγάλο:
-Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δις ευρώ το 2021 και 2,058 δις ευρώ μετά από το 2021
-Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. Ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021.
-Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ.ευρώ από το 2021 και μετά
-Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ
-Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. ευρώ
-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. Ευρώ.
-Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. ευρώ.
-Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δισ λόγω μείωσης κατανάλωσης .
-Εκτίμηση για 13η σύνταξη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με ένα ποσό των 400 ευρώ ανά άτομο, το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το εκτιμώμενο φετινό υπερπλεόνασμα.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!