Οικονομία
Παροχές άμεσα δείχνει η εκτίμηση για τα πλεονάσματα του 2019
Υπέρβαση του στόχου κατά περίπου 1,1 δις ευρώ προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών…
Του Νίκου Ρογκάκου
Το «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019» το οποίο απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες προβλέπει ανάπτυξη μικρότερη των προβλέψεων του προϋπολογισμού ΑΕΠ (2,3% έναντι 2,5%) για τα έτη 2019 και 2020.
Το πρωτογενές (υπερ)πλεόνασμα θα ανέλθει κι εφέτος στο 4,1% (σε όρους προγράμματος). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ΥΠΟΙΚ προβλέπει πριν συμπληρωθεί το εξάμηνο υπέρβαση του στόχου κατά περίπου 1,1 δις ευρώ και αυτό ενισχύει την εντύπωση ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ανακοινωθεί ένα πακέτο παροχών που θα δοθεί τώρα.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019 καταγράφει, πάντως, συνθήκες φτώχειας και σοβαρές δυσλειτουργίες της Οικονομίας . Στις 81 σελίδες του Προγράμματος καταγράφονται και οι δέκα θεματικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων που αναλαμβάνει να προωθήσει η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης «η βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας ανάγεται σε κεντρική προτεραιότητα στη νέα περίοδο που ξεδιπλώνεται μετά από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής με στόχο την αντιμετώπιση δομικών αδυναμιών του εγχώριου παραγωγικού συστήματος. Οι αδυναμίες αυτές αποτυπώνονται στην υστέρηση της ελληνικής οικονομίας στο πεδίο της παραγωγικότητας. Η ωριαία παραγωγικότητας της εργασίας ήταν χαμηλότερη το 2017 έναντι του μ.ο. της Ε.Ε κατά περίπου 35% (Ελλάδα = 64,1 Ε.Ε. 28 = 100, 2017)».
Μεταξύ άλλων καταγράφεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι ξένοι υπήκοοι είναι από τις ομάδες που έχουν υποστεί την μεγαλύτερη πίεση στα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σταθερά σε υψηλό κίνδυνο φτώχειας.
Όπως τονίζεται, το βάθος (ή χάσμα) φτώχειας μειώθηκε το 2017 σε σχέση με το 2016 κατά 1,6%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 50% του φτωχού πληθυσμού (που βρίσκεται κάτω από το κατώφλι των 4.560 ευρώ ανά άτομο) έχει εισόδημα μικρότερο των 3.178,32 ευρώ (100-30,3=69,7 και 69,7*4560= 3.178,32 ευρώ). (Αντίστοιχα το 2016 το 50% του πληθυσμού είχε εισόδημα μικρότερο των 3.064 ευρώ).
Ανάπτυξη
«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένονται ευνοϊκές, καθώς η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να διατηρήσει τη θετική της δυναμική και να ενισχυθεί περαιτέρω. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο 2,3% το 2019 και το 2020 λόγω σημαντικής αύξησης της εγχώριας ζήτησης, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις εμφανίζουν σταθερά σημάδια ανάκαμψης, και περαιτέρω αύξησης του μεριδίου των εξαγωγών στο διεθνές εμπόριο».
Πρωτογενές πλεόνασμα
«Οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και, ταυτόχρονα, δημιουργώντας τον δημοσιονομικό χώρο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με τρόπο φιλικό προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα» (...)
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!