Υγεία
Παγκόσμια διάκριση για την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών
Πόσο ψηλά βρέθηκε στην λίστα με τις 100 καλύτερες σχολές του κόσμου, μπαίνοντας στην περιβόητη «λίστα της Σαγκάης».
Η Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών βρίσκεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες σχολές του κόσμου! Το Τμήμα του ΕΚΠΑ, αν και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, πέτυχε μία σημαντική διάκριση, αποδεικνύοντας ότι μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο διεθνή ανταγωνισμό.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Φοίβος Μαδιανός, «η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κατέκτησε τη θέση 76-100 - την καλύτερη θέση που έχει επιτύχει τμήμα του ΕΚΠΑ και συμπεριλήφθηκε στη «λίστα της Σαγκάης» η οποία καταρτίζεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια».
«Η μεγάλη επιτυχία της Σχολής οφείλεται στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και στο έργο των καθηγητών» σημειώνει ο κ. Μαδιανός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Οδοντιατρική Σχολή είναι το μοναδικό ελληνικό πανεπιστημιακό τμήμα που εμφανίζει βαθμολογία στον δείκτη AWARD, δηλαδή στα σημαντικά βραβεία/διακρίσεις καθηγητών και ερευνητών του τμήματος.
Υψηλού επιπέδου είναι και η μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Οδοντιατρική Σχολή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σχολής, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Παιδοδοντιατρικής που έχει υποστεί τρεις αξιολογήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές, έχει κριθεί ως ένα από τα τέσσερα καλύτερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Παιδοδοντιατρική στην Ευρώπη!
Ωστόσο, η Οδοντιατρική Σχολή αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις. Τα προβλήματα αυτά είχαν οδηγήσει μάλιστα στο κλείσιμο της Σχολής για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι κλινικές δεν δεχόντουσαν ασθενείς. Τελικά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενέσκηψε στα προβλήματα της Σχολής και αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 200.000 ευρώ προκειμένου να εξοπλιστούν με υλικά οι κλινικές. Έτσι, η Σχολή άνοιξε πρόσφατα και συνεχίζει να εξυπηρετεί οδοντιατρικούς ασθενείς.
Αξίζει δε να τονιστεί εδώ πως η Οδοντιατρική Σχολή λειτουργούσε αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενη. Τα τελευταία χρόνια η Σχολή δεν είχε λάβει καμία κρατική επιχορήγηση και λειτουργούσε με έσοδα από τα μικρά ποσά των νοσηλίων των ασθενών, τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και από ερευνητικά προγράμματα.