Υγεία
Οι ΗΠΑ θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS
Τι αποκαλύπτει η «Washington Post» επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος NASA.
Οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν τη δική τους συμμετοχή στη χρηματοδότηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS και να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση του διαστημικού εργαστηρίου, γράφει η «Washington Post» επικαλούμενη ένα εσωτερικό έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος NASA. Κατά συνέπεια, η αμερικανική συμμετοχή στον ISS θα μπορούσε να μεταφερθεί μετά το τέλος της προγραμματισμένης χρηματοδότησης το 2024 σε έναν ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης.
Για σχεδόν 20 χρόνια, οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν από κοινού στον ISS. Πρόσφατα, τα μέλη είχαν επιβεβαιώσει τη χρηματοδότηση του έως το 2024. Παρόλο που έχουν διεξαχθεί πολλές συζητήσεις στη Ρωσία σχετικά με την κατασκευή ενός εθνικού διαστημικού σταθμού, λόγω του υψηλού κόστους, δεν έχει αποκλειστεί μέχρι στιγμής η συνέχιση του προγράμματος ISS.
Το έργο αυτό, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1998. Από το 2000, το ερευνητικό εργαστήριο περιστρέφεται μόνιμα περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη γη με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το πλήρωμα που αποτελείται από έξι άτομα διεξάγει βασική έρευνα για την έλλειψη βαρύτητας.
Επί του παρόντος το πλήρωμα αποτελείται από τρεις Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Ιάπωνα. Για τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί η μετάβαση του Γερμανού Αλεξάντερ Γκέρστ, που πρόκειται να παραμείνει για μερικούς μήνες στον ISS.
Ο τερματισμός της κρατικής χρηματοδότησης δεν σημαίνει ότι ο σταθμός θα τεθεί εκτός λειτουργίας, αναφέρεται στο έγγραφο της NASA. «Είναι πιθανό να συνεχίσουν να λειτουργούν ορισμένα τμήματα ή δυνατότητες του ISS ως μέρος μιας μελλοντικής εμπορικής πλατφόρμας».
Ο στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ είναι να χρησιμοποιήσει τον ISS για «μη κρατικές πτήσεις». Η NASA θα μπορούσε να είναι ένας από τους πολλούς πελάτες, αναφέρει η εφημερίδα.
Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ιβάν Μοισέγιεφ επέκρινε τα σχέδια των ΗΠΑ για το ISS ως ανοησία. «Δεν θα λειτουργήσει», είπε στο Ria Novosti. Το κόστος του ISS είναι τόσο υψηλό που μόνο τα κράτη θα μπορούσαν να το σηκώσουν. «Οι επιχειρήσεις εργάζονται για το κέρδος, αυτός είναι ο μόνος στόχος τους. Αλλά ο ISS δεν αποφέρει κέρδη, διότι οι δαπάνες είναι σημαντικά υψηλότερες από οποιαδήποτε πιθανά έσοδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής της Μόσχας.
Προτεραιότητα του Τραμπ ο Άρης
Μόνο η Nasa καταβάλει 3 με 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη λειτουργία του ISS. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης
Ο Τραμπ είχε δώσει στη Nasa σαφή κατεύθυνση για το ISS τον Δεκέμβριο: οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη και στον Άρη. Για αυτό η Nasa σχεδιάζει ένα νέο διαστημικό σταθμό. Αυτή η αποκαλούμενη νέα διαστημική πύλη θα περιφέρεται γύρω από τη Σελήνη με στόχο τη διευκόλυνση των αποστολών προσελήνωσης και την πραγματοποίηση πτήσεων στο διάστημα. Η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι οι δυο δυνάμεις θα μπορούσαν στο μέλλον να μετακινηθούν από τον ISS σε ένα τέτοιο έργο.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!