Πολιτισμός

15 Φεβρουαρίου 2017 06:17

Η Ιωάννα της Λωραίνης γίνεται παράσταση βωβού - σωματικού θεάτρου

Μια σατιρική εκδοχή της γνωστής ιστορίας της Ζαν ντ' Αρκ μεταφέρει στη σκηνή η θεατρική ομάδα Splish-Splash pantomime+more, υπό τον τίτλο ''Joan of mArc''.

Η Ιωάννα της Λωραίνης γίνεται παράσταση βωβού - σωματικού θεάτρου
-

Μια παράσταση σωματικού θεάτρου με στοιχεία παντομίμας που παραπέμπει και σε βωβό κινηματογράφο ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Φούρνος, με θέμα της τη γνωστή σχεδόν σε όλους μας ιστορία της Ζαν ντ' Αρκ. Η σατιρική εκδοχή της "Ιωάννας της Λωραίνης" φέρει τον τίτλο ''Joan of mArc'' και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από την θεατρική ομάδα Splish-Splash pantomime+more.

Από το 2003 η συγκεκριμένη ομάδα διαλέγει κλασικά έργα και τα "πειράζει", προσθέτοντας μία γερή δόση από το δικό της ιδιαίτερο χιούμορ. Με μοναδικό υλικό το σώμα τους, δίνουν ένα εξαιρετικό δείγμα βωβού θεάτρου, ένα είδος παράστασης που απουσιάζει από την αθηναϊκή σκηνή.

Σύμφωνα με την ιστορία, η νεαρή Ζαν ντ' Αρκ έζησε μεταξύ 1412-1431. Πολέμησε στην πιο κρίσιμη φάση του Εκατονταετούς πολέμου μετά από ένα όραμα που είδε και στο οποίο εμφανίστηκαν μπροστά της ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Αικατερίνη και η Αγία Μαργαρίτα καλώντας την σε δράση.

Η Ιωάννα της Λωραίνης - θέατρο

Η παράσταση αφηγείται το ιστορικό αυτό συμβάν, κατά το οποίο η Ζαν ντ' Αρκ γίνεται αντικείμενο χειραγώγησης της Εκκλησιαστικής εξουσίας, συγκεκριμένα ενός καλόγερου από το χωριό Ντομρεμί. Ο τρόπος που γαλουχήθηκε η Ζαν, οδήγησε στην εκμετάλλευσή της ως σύμβολο σωτηρίας της Γαλλίας, για την τόνωση του εθνικού αισθήματος του λαού. Η κατοπινή της προδοσία από τα ίδια άτομα, καθιστά την ιστορία της τραγική. Παρόλα αυτά, η ομάδα Splish-Splash την παρουσιάζει μέσα από ένα άκρως κωμικό πρίσμα, σχολιάζοντας και καυτηριάζοντας τα γεγονότα, αναδεικνύοντας έτσι το επίκαιρο της ιστορίας.

Η Ιωάννα της Λωραίνης - θέατρο

Η σκηνοθεσία ανήκει στους Johnny O. και Ιωάννα Καμπυλαυκά, το σενάριο στον Johnny O. ενώ επί σκηνής εμφανίζονται οι ηθοποιοί Βασίλης Ζαϊφίδης, Ευγενία Μαραγκού, Βλάσης Πασιούδης, Γιάννης Φιλίππου, Νάνσυ Χρυσικοπούλου, Johnny O.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)