Πολιτισμός

17 Νοεμβρίου 2024 09:30

Εορτολόγιο - 17 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σε ποιους πρέπει να πείτε "Χρόνια Πολλά". Την μνήμη ποιων Αγίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εορτολόγιο - 17 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Άκουσε το άρθρο

 
 
-

Σήμερα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμώνται οι:

  • Άγιος Γρηγόριος ο Θαυματουργός και Επίσκοπος Νεοκαισαρείας.
  • Άγιος Γεννάδιος και Μάξιμος οι Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης.
  •  Άγιοι Ζαχαρίας ο Σκυτοτόμος και Ιωάννης.
  •  Άγιος Μιχαήλ Γκομπρόν ο πρίγκιπας και οι συν αυτώ 134 στρατιώτες οι Μάρτυρες. 

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 07:08 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 17:12.

Η Σελήνη είναι 16,5 ημερών.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών

Σήμερα συμπληρώνονται 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Βίοι Αγίων 

Ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε περίπου το 210 με 215 μ.Χ.. Αρχικά ονομαζόταν Θεόδωρος και οι γονείς του ήταν Έλληνες ειδωλολάτρες και είχαν μεγάλη κοινωνική θέση στη Νεοκαισάρεια του Πόντου (γνωστή στην αρχαιότητα και ως Καβηρία, Διάσπολις και Σεβαστή, το σημερινό Νικσάρ).

Ορφάνεψε μικρός από πατέρα και η μητέρα του, μαζί με τον αδελφό του Αθηνόδωρο, τους εσπούδαζε και τους ετοίμαζε για το επάγγελμα του δικηγόρου.

Μετά τη στοιχειώδη εκπαίδευση του, ο Άγιος Γρηγόριος μαζί με τον αδελφό του Γρηγόριο ή (σύμφωνα με μερικές αγιολογικές πηγές) Αθηνόδωρο, (γιορτή και για τους δύο στις 7 Νοεμβρίου) πήγαν στη Βηρυτό για να σπουδάσουν νομικά. Ο Θεός όμως είχε άλλα σχέδια για το Γρηγόριο. Όταν περνούσε από την Καισαρεία, άκουσε το δεινό ερμηνευτή των Γραφών, Ωριγένη.

Οι δύο αδελφοί θαύμασαν τη διδασκαλία και την αρετή του ασύγκριτου διδασκάλου, ώστε αφήκαν τις σπουδές των στα νομικά κι έμειναν στην Καισάρεια.

Ο Γρηγόριος τόσο πολύ ενθουσιάστηκε μαζί του, ώστε άφησε τα νομικά και διετέλεσε επί χρόνια μαθητής του.

Τελειώνοντας οι δυό αδελφοί τις σπουδές των κοντά στον Ωριγένη, βαπτίσθηκαν κι έγιναν χριστιανοί. Αλλά πριν αναχωρήσουν για την πατρίδα τους, ο Γρηγόριος, για να εκφράση την ευγνωμοσύνη του και όλων των συσπουδαστών του προς το διδάσκαλό τους τον Ωριγένη, έκαμ’ ένα περίφημο χαριστήριο λόγο, που έμεινε ξεχωριστός στην εκκλησιαστική και πατερική φιλολογία.

Την ημέρα που πρωτοάκουσαν τον Ωριγένη, ο άγιος Γρηγόριος την ονομάζει πρώτη ημέρα της ζωής των «Τιμιωτάτη πασών, όντως ημίν πρώτη, ότε ημίν πρώτον ο αληθινός ανατέλλειν ήλιος ήρξατο».

Ονομαστός είναι ο αποχαιρετιστήριος λόγος του μετά το πέρας των σπουδών του. Εκεί φαίνεται η μεγάλη αξία του Ωριγένη, σαν διδασκάλου και η βαθειά ευγνωμοσύνη του Γρηγορίου, σαν μαθητού. «Άπασαν προσήγε την παρ’ αυτού τέχνην και επιμέλειαν και κατειργάσατο ημάς», γράφει για το διδάσκαλό του.

Τέτοια περιστατικά και τέτοια κείμενα δεν πρέπει να τα προσπερνάμε απαρατήρητα, γι’ αυτό θα επιμείνωμε τώρα στα λόγια αυτά του αγίου Γρηγορίου. Και πρώτα θα τα εξηγήσουμε στη γλώσσα μας. Η ημέρα, λέγει, που γνωρίσαμε και πρωτοακούσαμε το διδάσκαλό μας είναι η πιο ιερή και άγια ημέρα της ζωής μας, και πραγματικά για μας η πρώτη ημέρα, τότε που άρχιζε να ανατέλλη για μας ο αληθινός ήλιος.

Κι όταν ύστερα δίνει την εικόνα του Ωριγένη ως διδασκάλου, λέγει ότι έβαζε όλη του την τέχνη και επιμέλεια κι έτσι τους εκπαίδευσε και τους μόρφωσε. Αυτά είναι λόγια ευγνωμοσύνης ενός μαθητή κι ένα δίκαιο εγκώμιο σ’ έναν αληθινό διδάσκαλο. Κι έχουν, αλήθεια, πολλή σημασία για τον καιρό μας.

Κατόπιν πήγε στην Αλεξάνδρεια, και από εκεί επέστρεψε στη Νεοκαισάρεια με πλήρη θεολογική μόρφωση και άγιο ζήλο. Τότε ο Μητροπολίτης Αμασείας Φαίδημος διέκρινε τα χαρίσματα του και τον έκανε επίσκοπο Νεοκαισαρείας η οποία είχε μόνο 17 χριστιανούς! Ο Γρηγόριος, όμως, δεν το θεώρησε υποτιμητικό.

Στο διωγμό, που ο αυτοκράτορας Δέκιος στα 250 ξεσήκωσε εναντίον της Εκκλησίας, ο άγιος Γρηγόριος μαζί με το ποίμνιο του έφυγε στις ερημιές και τα δάση και κατώρθωσε να σωθή μαζί με τους χριστιανούς. Ο άγιος Γρηγόριος ο θαυματουργός σ’ όλη του τη ζωή μελετούσε τη θεία Γραφή και προσευχότανε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιράν - Αλί Χαμενεΐ: Πληροφορίες ότι βρίσκεται σε κώμα

Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη (εικόνες)

17η Νοέμβρη: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

    12345   8910
      Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
     Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)