Πολιτισμός

03 Νοεμβρίου 2024 08:36

Εορτολόγιο - 3 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Την μνήμη ποιων αγίων τιμά η Ορδόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε χρόνια πολλά για την ονομαστική εορτή τους.

Εορτολόγιο - 3 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμά τη μνήμη των:  

  • Ακεψιμά , Ιωσήφ και Αειθαλά (†δ΄αι.)
  • Ιερομάρτυρος Γεωργίου Νεαπολίτου, του νέου (†1797)
  • Αδριανού, Αδρωνά, Δασίου, Θεοδότης, Θεοδότου, Πηγασίου, Σεβήρου
  • Αχεμενίδου του ομολογητού
  • Οσίων Ηλιού, Θεοδώρου Αγκύρας
  • Ευθυμίου και Νεοφύτου

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 06:53 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 17:24.

Η Σελήνη είναι 1.7 ημερών.

Βίοι Αγίων

Ο όσιος Ακεψιμάς έζησε τον 4ο αιώνα την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α` του Μεγάλου. Μετά από μία ζωή κοινωνική, κατά την οποία διακρίθηκε για την ευσέβειά τους, κατέφυγε στον ερημικό βίο. Έκτισε την οικία του εντός ενός σπηλαίου. Τρεφόταν από τους πενιχρούς καρπούς της γης. Ενίοτε του έφερναν τρόφιμα περαστικοί και ευσεβείς άνθρωποι. Ο όσιος κρατούσε λίγα, μόνο τα άκρως απαραίτητα για τη σίτισή του και τα άλλα τα έδινε στους φτωχούς. Έπειτα προσκαλούσε τους ευεργέτες του στο σπήλαιο πού ζούσε. Εκεί ο Ακεψιμάς ανταπέδιδε την καλοσύνη τους διδάσκωντας το λόγο του Θεού. Ο όσιος πραγματοποίησε πολλά θαύματα. Παρέδωσε εν ειρήνη το Πνεύμα του στον Κύριο.

Ο Άγιος Γεώργιος ο νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης ήταν Ιερέας και καταγόταν από τη Νεάπολη της Μικράς Ασίας, που τούρκικα λέγεται «Νέβ Σεχήρ». Διέπρεπε σαν εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νεάπολη. Κατά το 1797 μ.Χ. προσκλήθηκε από τους χριστιανούς του χωρίου Μαλακωτή να Ιερουργήσει, αναπληρώνοντας τον εφημέριο τους, που τον καταδίωκαν οι Τούρκοι. Ο Ιερέας Γεώργιος ευχαρίστως δέχτηκε και αναχώρησε για το χωριό. Ξαφνικά όμως, κοντά στη θέση «Κόμπια-Ντερέ», συνελήφθη από εξαγριωμένους βοσκούς Τούρκους, οι όποιοι τον λήστεψαν, τον βασάνισαν και τελικά τον αποκεφάλισαν. Το Λείψανο του Νεομάρτυρα Γεωργίου ανακομίσθηκε «σώον και ακέραιον καί άφθαρτον καί πλήρες οορανίου ευωδίας καί χάριτος», μετά από εμφάνισή του σε μια χήρα. Αρχικά φυλάχθηκε στην κατοικία του συνεφημερίου του, Νεοφύτου, και μετά τον θάνατό του στον ενοριακό ναό της Νεαπόλεως. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 μ.Χ., το Ιερό Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα (με την ευκαιρία της ανταλλαγής των πληθυσμών, το 1924 μ.Χ.), από τον τότε εφημέριο Νεαπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο και κατατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού Αττικής, όπου και σήμερα φυλάσσεται, σε αρίστη κατάσταση.

Αγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης

Ειδήσες σήμερα:

Αγρίνιο: Νεκρός 20χρονος σε τροχαίο - Εγκεφαλικά νεκρή η 17χρονη αδελφή του (βίντεο)

Νιαγάρας: Γιατί η μητέρα έπεσε με τα δύο παιδιά της στους καταρράκτες; (βίντεο) 

Εκλογές - ΗΠΑ: Ψήφισε με το... σουτιέν, επειδή της είπαν να κρύψει την στάμπα στην μπλούζα της (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)