Πολιτισμός

Σήμερα 08:36 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 09:10

Εορτολόγιο - 19 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σε ποιους πρέπει να πείτε "Χρόνια Πολλά". Την μνήμη ποιων αγίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εορτολόγιο - 19 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμάται η μνήμη των:

  • Προφήτου Ιωήλ
  • Ιερομάρτυρος Σαδώθ εν Περσία
  • Μαρτύρων Ευσεβίου, Φίλωνος, Ουάρου († 307)
  • Ιερομάρτυρος Μνάσωνος, επισκόπου Ταμασού
  • Οσίων Ιωάννου και Λεοντίου του φιλοσόφου
  • Οσίας Κλεοπάτρας

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι: Ιωήλ, Κλεοπάτρα, Κλειώ, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα, Φήλιξ, Φίληξ, Φίλιξ, Φίληκας, Φίληξα, Φιλήκη, Φηλικίτη, Φίλων, Ευσέβιος.

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 07:38 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 18:42.

Η Σελήνη είναι 17 ημερών.

Βίοι Αγίων

Ο Άγιος Προφήτης Ιωήλ είναι από τους λεγόμενους «μικρούς» προφήτες. Οι πληροφορίες για τον βίο του είναι ελλιπείς. Έζησε κατά τον 9ο π.Χ. αιώνα. Το ομώνυμο βιβλίο του περιέχει τις προφητείες του, μέρος των οποίων αναφέρεται στις ταπεινώσεις και τις καταστροφές που επρόκειτο να υποστούν οι Ιουδαίοι. Το ύφος του είναι ποιητικότατο και περίκομψο.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Σαδώθ επίσκοπος και οι συν αυτώ εκατόν είκοσι έζησαν επί Σαπώρ του Β` βασιλιά των Περσών. Ο Σαδώθ πιστεύοντας στον Χριστό έγινε επίσκοπος της μικρής χριστιανικής κοινότητας της Περσίας. Λόγω του φιλανθρωπικού του έργου ήταν αγαπητός όχι μόνο από τους χριστιανούς αλλά και από τους ειδωλολάτρες. Κάτι που ενοχλούσε τους ιερείς των Περσών. Γι` αυτό τον κατηγόρησαν στον Σαπώρ. Αυτός πιστεύοντάς τους, κάλεσε τον Άγιο να απολογηθεί και να αρνηθεί το Χριστό. Ο Σαδώθ αρνήθηκε και γι` αυτό οδηγήθηκε στο δήμιο μαζί με 120 Χριστιανούς που ανήκαν στο μικρό αλλά εκλεκτό ποίμνιό του.

Η Αγία Κλεοπάτρα ήταν χριστιανή που έζησε μεταξύ του 3ου και 4ου αιώνα. Καταγόταν από ένα χωριό που ονομαζόταν Έδρα κοντά στο όρος Θαβώρ στην Κάτω Γαλιλαία. Ήταν μάρτυρας και είχε δει τα δεινά και την εκτέλεσή του Αγίου μάρτυρα Ούαρου. Μετά το θάνατο του Ούαρου, η Κλεοπάτρα πήρε τα λείψανά του στο σπίτι της στη Νταράα της Συρίας όπου τα έθαψε με ευλάβεια και έκτισε μεγαλοπρεπή Ναό αφιερωμένο στον Άγιο. Η Κλεοπάτρα ήταν μια χήρα της οποίας το μοναχοπαίδι ήταν ένας γιος που ονομαζόταν Ιωάννης. Μέχρι το 319, ο Ιωάννης είχε φτάσει στον βαθμό του αξιωματικού του εκατόνταρχου, αλλά προς μεγάλη της λύπη, αρρώστησε βαριά και πέθανε ξαφνικά. Τότε η Κλεοπάτρα έτρεξε στον Ναό του Αγίου Ούαρου και τον παρακάλεσε είτε να αναστήσει τον γιο της είτε να πάρει και αυτή μαζί με εκείνον. Ονειρεύτηκε ότι ο Ούαρος και ο Ιωάννης της εμφανίστηκαν ως λαμπεροί με λαμπερή ενδυμασία με κορώνες στα κεφάλια τους και το θεώρησε ότι σήμαινε ότι ο Κύριος είχε λάβει τον Ιωάννη στο Ουράνιο Βασίλειο και παρηγορήθηκε. Πήρε, λοιπόν, το νεκρό σώμα του γιου της και το έθαψε κοντά στον τάφο του Αγίου Ούαρου. Θαύματα αναφέρθηκαν από ανθρώπους που είχαν έρθει να προσευχηθούν στον ναό. Η Κλεοπάτρα πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της στην υπηρεσία του Θεού. Έδωσε την περιουσία της στους φτωχούς και κάνοντας αγαθοεργίες. Περνούσε τον χρόνο της προσευχόμενη και νηστεύοντας. Πέθανε το 327. Εκτός από την Κλεοπάτρα, ως άγιος στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό αναγνωρίζεται και ο γιος της Ιωάννης.

Ειδήσεις σήμερα:

 S&P για Ελλάδα: Σε επενδυτική βαθμίδα και με θετική προοπτική

Καιρός: Τοπικές βροχές το Σάββατο

Τζορτζ Μπάλντοκ: Συγκίνηση στο “αντίο” από Σέφιλντ και Λιντς (εικόνες)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)