Πολιτισμός

Χθες 08:21

Εορτολόγιο - 28 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Την μνήμη ποιων αγίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε "Χρόνια Πολλά".

Εορτολόγιο - 28 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμώνται:

  • Ο Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής 
  • Ο Προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος 
  • Ο Όσιος Ισαάκ ο Σύρος
  • Η Εύρεση των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Νεοφύτου του εν Κύπρω Εγκλείστου 
  • Ο Άγιος Αλκίσων ο Επίσκοπος Νικοπόλεως.

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 07:18 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 19:12.

Η Σελήνη είναι 25.6 ημερών.

Βίοι Αγίων

Ο Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής καταγόταν από το Ικόνιο και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Ήταν γνωστός για το χριστιανικό του ήθος, γι’ αυτό και όταν εξεδώθηκε διάταγμα κατά των Χριστιανών, ήταν από τους πρώτους που συνέλαβε ο Έπαρχος της πόλης. Υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια, αλλά ενώ ακόμη βρισκόταν στη φυλακή ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός δολοφονήθηκε.

Ο Πρόβος που τον διαδέχθηκε στο θρόνο ακύρωσε το διάταγμα κι έτσι ο Χαρίτων αφέθηκε ελεύθερος. Αποφάσισε να καταφύγει στα Ιεροσόλυμα και να ζήσει ως αναχωρητής σε σπηλιές της περιοχής. Η φήμη του διαδόθηκε πολύ γρήγορα και ήρθαν στο πλευρό του πολλοί μαθητευόμενοι. Έτσι έκτισε στη Φαρά μεγάλη Λαύρα. Ποθώντας όμως την ερημία, αναχώρησε και πάλι για τα ενδότερα της ερήμου, όπου στην περιοχή Σουκά, έκτισε νέα Λαύρα.

Ο Άγιος Αλκίσων αρχιεράτευε στα χρόνια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αναστασίου A΄ στη Μητρόπολη της Αποστολικής Εκκλησίας της Νικοπόλεως. Υπήρξε ένας από τούς πλέον διακεκριμένους ιεράρχες της εποχής. Ήταν στολισμένος με τις χάριτες του Αγίου Πνεύματος και ποίμαινε τούς χριστιανούς του με μοναδικό γνώμονα την εν Χριστώ σωτηρία τους. Στα πλαίσια αυτά μερίμνησε και για την ανέγερση μεγάλης βασιλικής πού μέχρι σήμερα φέρει το όνομά του.

Δυστυχώς όμως επρόκειτο να δοκιμαστεί στη ζωή του. Διότι συνέβη ο αυτοκράτορας Αναστάσιος, παρά τις άλλες ικανότητές του, να παρεκκλίνει από την ορθόδοξη Πίστη, ακολουθώντας τούς αντιχαλκηδονίους αποσχιστές Σεβήρο και Φιλόξενο. Με το διάταγμα του (γνωστό στην εκκλησιαστική Ιστο­ρία ως «Τύπος του Αναστασίου» δεν δεχόταν την Δ΄ οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (481) και εξαπέλυε διωγμό εναντίον των ορθοδόξων επισκόπων.

Ο Προφήτης Βαρούχ ήταν φιλαλήθης και θαρραλέος, έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ. και το όνομά του (Βαρούχ) σημαίνει «ευλογημένος». Ήταν γιος του Νηρίου και υπήρξε αφοσιωμένος ακόλουθος και γραμματέας του προφήτη Ιερεμία. Όταν ήταν φυλακισμένος ο Ιερεμίας, ο Βαρούχ έγραψε με υπαγόρευσή του προφητείες, με την εντολή να τις αναγνώσει στο λαό σε ήμερα νηστείας.

Αλλά ο βασιλιάς Ιωακείμ, όταν το πληροφορήθηκε, αντί να επωφεληθεί από τις νουθεσίες του προφήτη, έριξε το βιβλίο του στη φωτιά. Οι προφητείες όμως εκείνες, γράφηκαν και πάλι. Ο Βαρούχ υπέστη και φυλάκιση, διότι οι Ιουδαίοι τον μισούσαν για τη φιλαλήθη και θαρραλέα του γλώσσα. Τον κατηγορούσαν μάλιστα, ότι αυτός παρακινούσε εναντίον τους τον προφήτη Ιερεμία.

Ο Όσιος Ισαάκ, ο μέγας και θαυμαστός στην αρετή, ο ουρανοπολίτης αυτός άνθρωπος και επίγειος άγγελος, του θαυμάσιου εκείνου Αβραάμ όχι υιός, αλλά γνήσιος απόγονος, υπήρχε το μεν γένος Σύρος, γεννήθηκε δε κατά άλλους στην Νινευή πόλιν της Μεσοποταμίας, κατ’ άλλους γεννήθηκε και ανατράφηκε και μεγάλωσε σε κάποια κωμόπολη, όχι μακριά της Εδέσσης, πόλεως της Συρίας.

Ποίοι υπήρξαν οι γονείς τούτου του μακαρίου πατρός και ποίας καταστάσεως άνθρωποι ήσαν και πώς λεγόντουσαν, είναι άγνωστο. Γνωρίζομε όμως, ότι ο θείος ούτος πατήρ στην ακμή της ηλικίας του απαρνήθηκε τον κόσμο και τα εν τω κόσμο απήλθε μετά του αυτάδελφού του σε κοινόβιο, στα μέρη εκείνα του αγίου μάρτυρος Ματθαίου καλούμενο, οπού και άλλοι πολλοί τότε ασκούσαν την εν σώματι Αγγελική πολιτεία.εοφύτου του εν Κύπρω Εγκλείστου. Ο Άγιος Αλκίσων ο Επίσκοπος Νικοπόλεως.

Πηγηekklisiaonline.gr

Ειδήσεις σήμερα

Τιμολόγια ρεύματος: “Ανάσα” για τους καταναλωτές τον Οκτώβριο

Λίβανος: Ολονύχτιο σφυροκόπημα του Ισραήλ στην Βηρυτό - Άγνωστη η τύχη του Νασράλα (εικόνες)

Καιρός: Ζέστη και ήλιος το Σάββατο


    12345   8910
      Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
     Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)