Κόσμος

04 Ιουλίου 2024 19:54

Εκλογές - Μεγάλη Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για πολιτική αλλαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Γιατί γίνονται την Πέμπτη οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκλογές  - Μεγάλη Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για πολιτική αλλαγή
-

Του Ισαάκ Καριπίδη

Σε λιγότερο από 3 ώρες κλείνουν οι κάλπες στην Βρετανία και αμέσως μετά θα βγει το πρώτο exit poll. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετο και σταθερό προβάδισμα των Εργατικών όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτή της εταιρείας YouGov για λογαριασμό του Sky News, οι Εργατικοί εκτιμάται ότι θα εκλέξουν 431 βουλευτές, οι Συντηρητικοί 102, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 72, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 18 και το Reform UK 3. Αν αυτή η δημοσκόπηση βγει αληθινή τότε αύριο θα μιλάμε για μια μεγαλειώδη νίκη των Εργατικών και μια αντιστοίχως μεγάλη ιστορική ήττα των Συντηρητικών, ίσως την μεγαλύτερη από τότε που ιδρύθηκε το κόμμα των Τόρις.

Ενδιαφέρον όμως έχει και ο λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί ψηφίζουν ημέρα Πέμπτη. Η επιλογή της Πέμπτης ως ημέρα των εθνικών εκλογών γίνεται όχι γιατί το επιβάλει κάποιος νόμος, αλλά εξαιτίας μιας παράδοσης που κρατάει από το 1935 και στοχεύει στην μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Το σκεπτικό της επιλογής έχει ως εξής: Την εποχή εκείνη η Παρασκευή ήταν η ημέρα της πληρωμής και της επίσκεψης στην παμπ για την λεγόμενη «μπύρα της Παρασκευής», μια συνήθεια που κρατάει ακόμη και σήμερα. Την Κυριακή από την άλλη ήταν όπως και εξακολουθεί να είναι η ημέρα που οι άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία αλλά και για κυνήγι.

Η Πέμπτη όμως ήταν η μέρα που οι πολίτες κατέβαιναν στην αγορά για τα ψώνια της εβδομάδας οπότε θα τους ήταν πιο εύκολο να περάσουν και από το εκλογικό κέντρο της περιοχής τους για να ψηφίσουν.

Έτσι λοιπόν υιοθετήθηκε η Πέμπτη ως ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στην Βρετανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό - Οικογένεια θύματος: Κινούμαστε νομικά κατά όσων δεν σεβάστηκαν τη μνήμη του

Γαλλία - Βερσαλλίες: Συναγερμός στο Παλάτι

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)