Ρωσία

29 Μαρτίου 2018 20:38

Η Ρωσία κλείνει το προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη

Σε αντίποινα προχωρά η Ρωσία. Κλείνει το αμερικανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη και θα απελάσει δεκάδες Αμερικανούς διπλωμάτες. Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ρωσία κλείνει το προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη
-

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χαρακτηρίζει "ανεπιθύμητα πρόσωπα" 58 Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα και άλλους δύο που υπηρετούν στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στο Εκατερίνενμπουργκ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου. 

Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, που θα κλείσει στο πλαίσιο των αντίμετρων που λαμβάνει η Ρωσία, θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Χάντσμαν κλήθηκε στο υπουργείο όπου ενημερώνεται για τα μέτρα από τον υφυπουργό Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις "εχθρικές ενέργειες" εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Σημείωσε ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε "σοβαρή επιδείνωση" τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Μόσχας "θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία". Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε αναμενόμενη την κίνηση της Ρωσίας, σημειώνοντας μάλιστα πως η Μόσχα δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για διάλογο. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, επανεξετάζουν τις προοπτικές για απάντηση σε αυτή την κίνηση της Ρωσίας.

Βελτιώνεται η υγεία της κόρης του Σκριπάλ 

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση της υγείας της Γιούλιας Σκριπάλ, κόρης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, που δηλητηριάστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, βελτιώνεται γρήγορα και δεν βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση, αναμένεται σήμερα το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονται. 

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω μια βελτίωση της κατάστασης της Γιούλιας Σκριπάλ. Έχει ανταποκριθεί καλά στη θεραπεία, αλλά συνεχίζει να λαμβάνει ειδική κλινική περίθαλψη όλο το 24ωρο», δήλωσε με ανακοίνωσή της η Κριστίν Μπλανσάρντ, ιατρική διευθύντρια του νοσοκομείου της περιοχής του Σάλσμπερι. 

Ο πατέρας της, Σεργκέι, παραμένει σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο. Οι Σκριπάλ βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην νότια βρετανική πόλη Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)