Ασία

29 Σεπτεμβρίου 2016 13:07

Απίστευτο βίντεο: Έτσι θα βιώσει η Ιαπωνία ισχυρότατο σεισμό

Οι Αρχές της Ιαπωνίας προετοιμάζουν τους κατοίκους του Τόκιο και της κεντρικής χώρας για έναν πολύ μεγάλο σεισμό που πρόκειται να πλήξει τη χώρα.

Απίστευτο βίντεο: Έτσι θα βιώσει η Ιαπωνία ισχυρότατο σεισμό
-

Για το λόγο αυτόν, δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο βίντεο στα οποία φαίνεται τι θα συμβεί στην περίπτωση τέτοιου μεγέθους σεισμού.

Στο πρώτο βίντεο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γιαπωνέζικης κυβέρνησης, αληθοφανή γραφικά αποτυπώνουν τις ζημιές που αναμένονται στην περίπτωση σεισμού μεγέθους 7,3 ρίχτερ και πάνω. Όπως σημειώνεται, αυτός ο σεισμός μπορεί να συμβεί «ανά πάσα στιγμή», όπως έγινε  και με εκείνους που έπληξαν το Τόκιο.

Στο 13 λεπτών διάρκειας βίντεο, φαίνονται διάφορα σημεία του Τόκιο να τρέμουν από τα Ρίχτερ.

Τρένα που βγαίνουν από τις ράγες, αεροπλάνα που κουνιούνται στους διαδρόμους απογείωσης, πόλεις και χωριά που φλέγονται, είναι μερικές από τις εικόνες που βλέπουν οι θεατές, ως προάγγελο του μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, στην περίπτωση που γίνει ένας τέτοιος σεισμός, εκτιμάται ότι, περίπου 23.000 άνθρωποι θα σκοτωθούν, τόσο από τη δόνηση, όσο και από τις φωτιές που θα ξεσπάσουν σε ολόκληρη την πόλη. Περισσότερα από 610.000 κτήρια και σπίτια θα καταρρεύσουν ή θα καούν, ειδικά στις περιοχές όπου ακόμα υπάρχουν ξύλινα σπίτια.

Στις συνέπειες, περίπου οι μισοί από τα 13 εκατομμύρια κατοίκων του Τόκιο θα μείνουν χωρίς νερό, το 90% χωρίς σήμα στο κινητό τηλέφωνο, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για την αποκατάσταση των ζημιών. Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι, 7,2 εκατομμύρια κάτοικοι θα αναζητούν καταφύγια, αφού θα έχουν εγκαταλείψει τα αστικά κέντρα που θα έχουν μείνει χωρίς τροφή και νερό και δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά.

Το κόστος των καταστροφών αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 905 δισεκατομμύρια δολάρια (95 τρισεκατομμύρια γιεν).

Σε ένα άλλο βίντεο, φαίνεται η επιρροή του σεισμού στα παραλιακά σημεία της κεντρικής και της δυτικής Κίνας. Και σε αυτή την περίπτωση έχουν γίνει υπολογισμοί, θυμάτων, κόστους, κτλ.

Στην αναφορά σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις δίνουν 70% πιθανότητες να γίνει ένας σεισμός μεγέθους 9 ρίχτερ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Να σημειωθεί ότι, ανάλογου μεγέθους ήταν και ο σεισμός που έπληξε τη βόρεια Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, που προκάλεσε τσουνάμι, το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα και σχεδόν 16.000 θανάτους.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι πολίτες συμβουλεύονται από τις Αρχές να έχουν προμήθειες τριών ημερών ή ιδανικά μίας εβδομάδας. Συμβουλεύονται επίσης οι εταιρείες να μην στείλουν στα σπίτια τους, στην περίπτωση του σεισμού, τους εργαζομένους τους, ώστε να μην δημιουργηθεί κίνηση στους δρόμους και να μπορούν να κινηθούν πιο άνετα τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Η Ιαπωνία είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)