Ευρώπη

17 Οκτωβρίου 2015 11:15

Spiegel: Το Μουντιάλ του 2006 αγοράστηκε από τη Γερμανία

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού εμπλέκει το γερμανικό ποδόσφαιρο σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις από το σκάνδαλο δωροδοκίας στην Μπουντεσλίγκα, τη δεκαετία του 1970.

Spiegel: Το Μουντιάλ του 2006 αγοράστηκε από τη Γερμανία
-

Εν γνώσει του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Φραντς Μπεκενμπάουερ, πρώην άσου του γερμανικού ποδοσφαίρου και του Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, σημερινού προέδρου της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου είχε στηθεί το μαύρο ταμείο από τη γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ 2006, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, η Γερμανία αγόρασε στην ουσία τη διοργάνωση του Μουντιάλ, αφού η επιτροπή διεκδίκησης είχε γεμίσει το μυστικό ταμείο που είχε δημιουργήσει μυστικά ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Ρόμπερτ Λουί Ντρέιφους. Στο ταμείο υπήρχαν 10, 3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Εκτός του Μπέκενμπάουερ στο κόλπο ήταν μυημένοι κι άλλοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Νίρσμπαχ. Τα μυστικά χρήματα είχαν δοθεί ως δάνειο από τον επικεφαλής της Adidas στη γερμανική επιτροπή πριν από τις 6 Ιουλίου 2000, όταν και αποφασίστηκε η χώρα διοργάνωσης. Το ποσό επανεμφανίστηκε στον προϋπολογισμό της επιτροπής διεκδίκησης αργότερα, όμως ενάμιση χρόνο πριν από το Μουντιάλ και ο Ντρέιφους διεκδίκησε το ποσό, αυτή τη φορά σε ευρώ, δηλαδή 6,7 εκατομμύρια ευρώ. Για το λόγο αυτό ζήτησε το ΟΚ από τον Μπεκενμπάουερ ως πρόεδρο και τον Νίρσμπαχ ως αναπληρωτή, ώστε να αποπληρωθεί το ποσό, χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη άλλων παραγόντων.

Με βάση τα απόρρητα στοιχεία, δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της FIFA ένα πρόσχημα ώστε να δικαιολογηθεί το ποσό. Με τον τρόπο αυτόν εισέρρευσαν 6,7 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό της FIFA στη Γενεύη, ως γερμανική συνδρομή σε ένα προγραμματισμένο γκαλά της οργάνωσης, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το οποίο όμως ακυρώθηκε. Από το λογαριασμό αυτόν η FIFA έπρεπε να μεταβιβάσει τα χρήματα σε λογαριασμό του Ντρέιφους στη Ζυρίχη.

Αυτή η διαδικασία επελέγη ώστε να διασφαλιστούν οι τέσσερις ψήφοι των Ασιατών εκπροσώπων στην 25μελή εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Μαζί με τους Ευρωπαίους τέσσερις Ασιάτες ψήφισαν τον Ιούλιο του 2000 υπέρ της Γερμανίας. Η Γερμανία κέρδισε με ψήφους 12 έναντι 11, επειδή απείχε από την τελική ψηφοφορία ο Νεοζηλανδός Τσαρλς Ντέσμπεϊ.

Στο δημοσίευμα δεν έχουν αντιδράσει ούτε ο Νίρσμπαχ ούτε ο Μπεκενμπάουερ, ενώ η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου σημείωσε πως λόγω στενότητας χρόνου δεν μπορεί να λάβει θέση εντός 24ώρου. Η είδηση ωστόσο, επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή. Η οργανωτική επιτροπή είχε αποστείλει 6,7 εκατομμύρια ευρώ στην FIFA τον Απρίλιο του 2005, αναγνωρίζοντας ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για το σκοπό για τον οποίο προοριζόταν.

Από τους τρεις εν ζωή Ασιάτες της εκτελεστικής επιτροπής, οι δύο αρνήθηκαν να απαντήσουν και ο Νοτιοκορεάτης Τσουνγκ Σονγκ Γιουν δήλωσε ότι δεν αξίζει να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)