Γενικά

25 Σεπτεμβρίου 2014 13:00

Διεθνής γίνεται η συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι αμερικανικές δυνάμεις ενισχύονται από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που ρίχνεται στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, προελαύνοντας στη Συρία και το Ιράκ.

-

Δώδεκα εγκαταστάσεις διυλιστηρίων που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία βομβάρδισαν τη νύχτα της Τετάρτης οι συμμαχικές των ΗΠΑ δυνάμεις, οι οποίες ολοένα αυξάνονται με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών κρατών.

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αποτελούν κύρια πηγή εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος, αφού πωλούν το πετρέλαιο στη μαύρη αγορά, κερδίζοντας καθημερινά μέχρι και δύο εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Το καθεστώς Άσαντ, που στηρίζει τις συμμαχικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών κατέλαβε την Πέμπτη την στρατηγικής σημασίας πόλη και βιομηχανικό κέντρο, βόρεια της Δαμασκού, Άντρα, το οποίο τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών από τον Δεκέμβριο 2013, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της συριακής πρωτεύουσας.

«Από σήμερα το πρωί, ο στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο της Άντρα και αποκατέστησε την ασφάλεια στην πόλη», δήλωσε η πηγή.

Στα βόρεια σύνορα της χώρας οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τζιχαντιστές που προήλαυναν προς την πόλη Κομπανί. Την ίδια μέρα, στα σύνορα της χώρας με το Λίβανο, οι αρχές του Λιβάνου συνέλαβαν περίπου 450  ύποπτους τζιχαντιστές.

Μεγαλώνει η αμερικανική συμμαχία

Η αντιπολίτευση της Συρίας από την πλευρά της, διαμέσου του Χάντι αλ – Μπάχρα ζήτησε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών περισσότερα όπλα και αεροπορική υποστήριξη για να πολεμήσει τόσο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος όσο και εναντίον του συριακού καθεστώτος καλώντας «τη διεθνή κοινότητα τους αδελφούς μας και τις αδελφές της, να στηρίξουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό με αεροπορική συνδρομή». Ο ίδιος την Δευτέρα είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη διεθνή κοινότητα για το γεγονός ότι «ο κόσμος συντάχθηκε με τη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας».

«Είμαστε πίσω σας», του απάντησε ο Κέρι και συνέχισε:

«Ήμασταν πίσω σας αυτά τα τελευταία χρόνια. Ξέρω πως μερικές φορές θα ήθελε κανείς να κάναμε περισσότερα, αλλά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό σας όσο το Ισλαμικό Κράτος θα παραμένει μια απειλή και όσο ο Άσαντ θα παραμένει στην εξουσία».

Οι ΗΠΑ βλέπουν το σχέδιό τους για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους να βρίσκει κι άλλους αποδέκτες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την νύχτα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ενώπιον 193 μελών του οργανισμού ότι:

«Είναι σωστό ότι η Βρετανία θα πρέπει τώρα να προχωρήσει σε μια νέα φάση δράσης. Ως εκ τούτου, συγκαλώ το βρετανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή για να εξασφαλιστεί η έγκριση και το Ηνωμένο Βασίλειο να λάβει μέρος στις διεθνείς αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο Κάμερον είχε αναφέρει ότι ««οι ηγέτες του Ιράν θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η απειλή», λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον ιρανό πρόεδρο Ροχανί.

Η Γαλλία, η οποία είδε την Πέμπτη έναν υπήκοό της να αποκεφαλίζεται από τους τζιχαντιστές, ξεκαθαρίζει «ότι δεν φοβάται» και εξετάζει την πιθανότητα να συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους και στη Συρία, αφού ήδη συμμετέχει στις επιχειρήσεις στο Ιράκ, μετά από έκκληση της Βαγδάτης.

«Η πιθανότητα συμμετοχής βρίσκεται στο τραπέζι» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ έχει συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, εξ αφορμής του αποκεφαλισμού, μία μέρα αφού η Γαλλική Εθνοσυνέλευση έδωσε την υποστήριξή της στην «γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ».

Η Ολλανδία με τη σειρά της αποτελεί το νέο σύμμαχο της Αμερικής, ως στενή συνεργάτης της και μέλος του ΝΑΤΟ. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διαθέσει εξοπλισμό στους αμερικανούς, υποστηρίζοντας τις επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Επιπλέον, θα παρέχει εκπαίδευση στους ιρακινούς και κούρδους στρατιώτες για περισσότερο από έναν χρόνο και θα στείλει 380 στρατιώτες στο πεδίο μάχης, μετά από έκκληση της ιρακινής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ασέρ.

Ο γερμανικός εξοπλισμός εστάλη από την Λειψία και πρόκειται να εξοπλίσει 100.000 κούρδους μαχητές.

Η Ελλάδα συμμετέχοντας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει εξοπλισμό με σκοπό την ενίσχυση των κούρδων του Ιράκ.

Κούρδοι πρόσφυγες επιστρέφουν στη Συρία για να πολεμήσουν

Τμηματικά άρχισε η επιστροφή των κούρδων της Συρίας που είχαν συνέρρεαν κατά χιλιάδες στα σύνορα της Τουρκίας για να προφυλαχθούν από την επέλαση των τζιχαντιστών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)