Ευρώπη

06 Απριλίου 2014 22:29

Επεκτείνονται οι καταλήψεις των φιλορώσων στην Ουκρανία

Το ένα μετά το άλλο κυβερνητικό κτίριο καταλαμβάνουν οι φιλορώσοι διαδηλωτές στην Ουκρανία. Μετά το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, επεκτάθηκαν στο Χάρκοβο.

-



Οι φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν το βράδυ της Κυριακής και τρίτο κρατικό κτίριο, αυτή τη φορά στο Χάρκοβο, υψώνοντας τη ρωσική σημαία, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές που κρατούσαν ρωσικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο και δεκάδες από αυτούς εισέβαλαν μέσα όταν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας υποχώρησαν μπροστά στο εξαγριωμένο πλήθος.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα οι καταλήψεις άλλων δύο κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ από τους φιλορώσους διαδηλωτές, που ζητούν από τις τοπικές αρχές τη διεξαγωγή δημοψηφίσματων για να ενωθούν οι επαρχίες τους με τη Ρωσία΄.

Οι διαδηλωτές στο Χάρκοβο κατέβασαν τις ουκρανικές σημαίες και ύψωσαν μια ρωσική, ενώ οι αστυνομικοί είχαν υποχωρήσει σε απόσταση τουλάχιστον περίπου 50 μέτρων.

Το Κίεβο κατηγορεί ανοιχτά τον Πούτιν

Με φόντο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες, το Κίεβο κατηγορεί ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία.

"Ο Πούτιν και ο Γιανουκόβιτς διέταξαν και πλήρωσαν για το τελευταίο κύμα αυτονομιστικών ταραχών στα ανατολικά της χώρας. Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν εκεί δεν είναι πολλοί, είναι όμως πολύ επιθετικοί", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, στη σελίδα του στο Facebook, μετά τις καταλήψεις  στο κυβερνείο στην πόλη Ντονέτσκ και τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας στο γειτονικό Λουχάνσκ.

"Η κατάσταση θα επανέλθει υπό έλεγχο χωρίς αιματοχυσία. Αυτή είναι πράγματι η εντολή προς τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Όμως η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα ανεχτεί ειρηνικά την ανομία των προβοκατόρων", πρόσθεσε ο ίδιος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)