Ευρώπη

16 Δεκεμβρίου 2013 23:40

Εμπορία αλογίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση

Οι αρχές της Γαλλίας ερευνούν εάν προωθήθηκε στην αγορά κρέας αλόγων τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από φαρμακευτικές εταιρείες και εργαστήρια.

-


Μεγάλη υπόθεση εμπορίας αλογίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση, όχι όμως απαραιτήτως και επικίνδυνου για την υγεία, αποκαλύφθηκε στη νότια Γαλλία. Η έρευνα επεκτάθηκε και στην  Ισπανία.

Περίπου 200 άλογα, 60 εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από φαρμακευτική εταιρεία, πωλήθηκαν για το κρέας τους αφού παραποιήθηκαν προηγουμένως τα πιστοποιητικά των κτηνιάτρων.

Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, που έχει αναλάβει την υπόθεση, είπε ότι "δεν έχει καμία απόδειξη, με βάση τις τοξικολογικές αναλύσεις, ότι τα ζώα ήταν επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου". Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το γεγονός πως το κρέας τους είναι ακατάλληλο για κατανάλωση δεν σημαίνει ότι είναι και επιβλαβές για την υγεία.

Τουλάχιστον 21 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Γαλλία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 13 έμποροι αλόγων, τέσσερις κτηνίατροι κι ένας πλαστογράφος ο οποίος παραποιούσε τα πιστοποιητικά των ζώων.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα στραφεί εναντίον των εμπλεκομένων γιατί αισθάνεται "θύμα τους" και ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές. Όπως ανέφερε, τα τελευταία τρία χρόνια έχει πωλήσει περίπου 200 άλογα, κυρίως σε κτηνιατρικές σχολές, σε ιδιώτες και σε επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την εταιρεία το κρέας των αλόγων, που έφεραν ηλεκτρονικά τσιπάκια για να εντοπίζονται, δεν είναι επικίνδυνο και η απαγόρευση ισχύει μόνον για προληπτικούς λόγους.

Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έκανε πειράματα στα άλογα αλλά τα χρησιμοποιούσε για να παρασκευάζει αντιλυσσικά αντισώματα και αντιτετανικούς ορούς.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)