Ευρώπη
Ξαφνική συμφωνία κατασκευής του αγωγού South Stream στη Βουλγαρία
Η συμφωνία μετά από χθεσινή μυστική συνάντηση του Μίλλερ της Gazprom με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό. Παρακλάδι του θα περνά και από την Ελλάδα αναφέρουν, οι Βούλγαροι.
Του Γιώργου Βλαβιανού
Λίαν ενδιαφέρουσα είδηση από τη Βουλγαρία με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Χθες το πρωί σε ειδική τελετή εγκαινιάσθηκε στο χωριό Ράσοβο της βορειοδυτικής Βουλγαρίας, ο ρωσικών συμφερόντων αγωγός φυσικού αερίου “South Stream”. Την τελετή παρακολούθησαν μέσω δορυφόρου στη Σόφια, ο Γενικός Διευθυντής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ ( γνωστός κι εδώ στην Ελλάδα από τις συναντήσεις του με την ελληνική πολιτική ηγεσία), ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορασχάρσκι, ο υπουργός Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ.
Η έναρξη των εργασιών κατασκευής άρχισαν αμέσως μετά από μυστική συνάντηση τεσσάρων ωρών που είχαν χθες το πρωί ο Μίλλερ με τον Ορεσχάρσκι. Η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί πριν από έναν χρόνο από ην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ. Η συμφωνία Βουλγαρίας-Ρωσίας για τον South Stream υπεγράφη το Νοέμβριο του 2012 γεγονός που επέφερε ταυτόχρονη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου κατά 20% από την 1 Ιανουαρίου του 2013.
Ο South Stream θα μεταφέρει 63 δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη. Οι αγωγοί θα κατευθύνονται από τη Ρωσία στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η Ουκρανία. Στη Βουλγαρία –κι εδώ είναι το ενδιαφέρον – θα σπάει στα δύο: σε ένα βόρειο κομμάτι που μέσω Σερβίας, Κροατίας, Ουγγαρίας θα στέλνει το φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε ένα νότιο το οποίο μέσω Ελλάδος και Νότιας Ιταλίας θα παρέχει αέριο στη νότια Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον μετέδωσε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι κύριοι μέτοχοι του αγωγού είναι η Gazprom κατά 50%, η ιταλική Eni με 20%, η γερμανική Wintershall Holding και η γαλλική EDF με 15% η κάθε μία. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη είναι αν το νότιο παρακλάδι που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα είναι νέος αγωγός ή θα επινοικιάζεται ο ΤΑΡ για κάποιες ώρες την ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΤΑΡ αφορά μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου. Ίσως να μην ήταν τυχαία και τα όσα διέρρευσαν μετά την προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου με ό,τι συνέβη χθες στη Βουλγαρία.