Κόσμος

Χθες 17:25 Τελευταία ενημέρωση : Χθες 20:22

Λίβανος - Θάνατος Νασράλα: Η επιβεβαίωση απο την Χεζμπολάχ και η ιστορία του πιο ισχυρού άνδρα στην χώρα

Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ που θεωρείτο ο πιο ισχυρός άνδρας στον Λίβανο.

Λίβανος - Θάνατος Νασράλα: Η επιβεβαίωση απο την Χεζμπολάχ και η ιστορία του πιο ισχυρού άνδρα στην χώρα
-

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το φιλοϊρανικό κίνημα, ένα πολύ σκληρό χτύπημα που σπρώχνει τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή προς το άγνωστο, σημειώνει το AFP.

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο ο πιο ισχυρός άνδρας στον Λίβανο, κινδυνεύει να κλονίσει το κόμμα του, να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και αποτελεί μεγάλη νίκη του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και στους συμμάχους του στην περιοχή.

"Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (...) την πορεία των οποίων σχεδόν επί τριάντα χρόνια", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Χεζμπολάχ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας της ισχυρής ένοπλης οργάνωσης σκοτώθηκε μαζί με άλλα μέλη της "σε ύπουλη σιονιστική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού".

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε χθες, Παρασκευή, το Ισραήλ στο τέλος του απογεύματος στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου ο ισραηλινός στρατός είπε πως έθεσε στο στόχαστρο το αρχηγείο της ισλαμιστικής οργάνωσης.

"Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός", δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ναντάβ Σοσάνι, στο X.

Χασάν Νασράλα

Επικεφαλής της Χεζμπολάχ από το 1992, ο 64χρονος Χασάν Νασράλα, ήταν ένας πιστός σιίτης που αποτελούσε αντικείμενο πραγματικής λατρείας στη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου Ο τόπος κατοικίας του εδώ και χρόνια ήταν απόρρητο μυστικό, ενώ σπανίως εμφανιζόταν δημόσια.

"Το μήνυμα είναι απλό: όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πως να τον φθάσουμε", προειδοποίησε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο Αλί Καρακέ, που φέρεται να ήταν ο διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, καθώς και άλλοι διοοκητές του κινήματος, σκοτώθηκαν δίπλα στον Χασάν Νασράλα κατά την επιχείρηση "Νέα τάξη".

Ο στρατός δήλωσε στη συνέχεια πως η "πλειονότητα" των υψηλόβαθμων στελεχών της Χεζμπολάχ έχουν "εξοντωθεί" σε ισραηλινές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες.

Η επίθεση εναντίον του Νασράλα "ήταν πολύ πολύπλοκη. Αυτό δείχνει όχι μόνο τις τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες αλλά και σε ποιο σημείο το Ισραήλ κατάφερε να εισχωρήσει στη Χεζμπολάχ", εκτιμά ο Τζέιμς Ντόρσεϊ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

"Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ναντάβ Σοσάνι εκτιμώντας σε "δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες" το οπλοστάσιο του κινήματος και λέγοντας πως η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να έχει "την ικανότητα να εκτοξεύει πολλά πυρά ταυτόχρονα" στο Ισραήλ.

Το πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού κατέστρεψε δεκάδες κτήρια σύμφωνα με φωτογράφο του AFP και ώθησε στη φυγή χιλιάδες κατοίκους, εκ των οποίων μερικές οικογένειες κοιμήθηκαν στον δρόμο. Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών του Λιβάνου, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Πολλές ώρες μετά το πλήγμα, στήλες καπνού υψώνονταν ακόμη από τα συντρίμμια.

Λίβανος - Χασάν Νασράλα

Με χρηματοδότηση και εξοπλισμό από το Ιράν, η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε το 1982 με πρωτοβουλία των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν.

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του Χασάν Νασράλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλι Χαμενεΐ, δήλωσε: "η σφαγή ανυπεράσπιστων ανθρώπων στον Λίβανο" "απέδειξε την κοντόφθαλμη και ανόητη πολιτική των ηγετών του καθεστώτος-σφετεριστή".

Ο προκάτοχος του Χασάν Νασράλα, ο Αμπάς Μουσάουι, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 από ισραηλινή επιδρομή στην αυτοκινητοπομπή του στον νότιο Λίβανο. Η σύζυγος του και ένας από τους γιους του σκοτώθηκαν επίσης.

Παρά τα πλήγματα που εξαπολύει το Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει αδιάκοπα τα προπύργια της Χεζμπολάχ, το κίνημα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Ωστόσο συχνά η μεγάλη πλειονότητα των ρουκετών αναχαιτίζονται.

Την περασμένη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εκστρατεία σφοδρών και φονικών βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών με τη λιβανέζικη οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση μαχητών της συμμάχου της, παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ λέει ότι δρα για να σταματήσει τα πυρά της Χεζμπολάχ προς το βόρειο τμήμα του, που συνορεύει με τον νότιο Λίβανο, και να επιτρέψει με αυτό τον τρόπο την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εξαπέλυσε πλήγματα "σε 140 στόχους της Χεζμπολάχ" από χθες βράδυ, και είπε πως σκότωσε έναν από τους διοικητές της σε αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο.

Ένα νέο ισραηλινό πλήγμα στοχοποίησε επίσης τα νότια προάστια της Βηρυτού με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ένα κτήριο, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.

Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 700 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί υπερβαίνει τους 1.500, απολογισμός που είναι μεγαλύτερος εκείνου των 33 ημερών πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ το 2006.

Ειδήσεις σήμερα

Μαρινέλλα: Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας της

Ε.Ε: Σύσταση αποφυγής του εναέριου χώρου Ισραήλ και Λιβάνου

Μεσολόγγι - Revenge porn: Ανήλικοι αλλοίωσαν φωτογραφία μαθήτριας για να φαίνεται γυμνή

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)