Κόσμος

Σήμερα 10:20

“Βατικανό των Μουσουλμάνων”: Ο Ράμα ιδρύει μουσουλμανικό κρατίδιο μέσα στα Τίρανα

Ποια θα είναι η έκταση του αυτόνομου κράτους, πώς θα διοικείται και σε ποιο μουσουλμανικό δόγμα θα υπάγεται. Γιατί εσωτερικά θα επικρατεί ανοχή και ελευθερία.

“Βατικανό των Μουσουλμάνων”: Ο Ράμα ιδρύει μουσουλμανικό κρατίδιο μέσα στα Τίρανα
-

Τα σχέδια της Αλβανίας να ιδρύσει ένα κυρίαρχο, μουσουλμανικό θρησκευτικό «μικροκράτος» στα πρότυπα του Βατικανού μέσα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή 22.09 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Εντι Ράμα, με σκοπό, όπως ανέφερε, την «προώθηση της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης». Αυτό εξηγεί και το γιατί ο Ερντογάν μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη για την 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, αμέσως συναντήθηκε με τον Έντι Ράμα.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, το αυτόνομο και ανεξάρτητο κρατίδιο θα ονομάζεται «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί» (ενός τάγματος Σιιτών Σούφι το οποίο ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Τουρκία) και θα έχει έκταση 100.000 στρεμμάτων, ίση δηλαδή με το ένα τέταρτο της έκτασης της Πόλης του Βατικανού. Θα έχει τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα. Στο νέο κράτος θα επιτρέπεται το αλκοόλ, οι γυναίκες θα μπορούν φορούν ό,τι θέλουν και δεν θα επιβάλλονται θρησκευτικοί κανόνες στον τρόπο ζωής, αντανακλώντας τις ανεκτικές πρακτικές του Τάγματος Μπεκτασί.

Όπως μεταδίδει το Associated press, η ιθαγένεια του κρατιδίου εκείνου θα χορηγείται μόνο στα κορυφαία θρησκευόμενα μέλη, και στα άτομα τα οποία θα εμπλέκονται στη διαχείρισή του, ενώ η διακυβέρνησή του θα ασκείται από τον αρχηγό του του Τάγματος Μπεκτασί, Μπάμπα Μόντι, και από ένα συμβούλιο το οποίο θα παρακολουθεί την θρησκευτική και διοικητική λειτουργία του.

Ο πληθυσμός των 2,4 εκατομμυρίων της Αλβανίας είναι περίπου 50% μουσουλμάνοι, με τον υπόλοιπο πληθυσμό να αποτελείται από Καθολικούς και Ορθόδοξους Χριστιανούς και άλλες μικρότερες κοινότητες. Οι Μουσουλμάνοι Μπεκτασήδες αποτελούν περίπου το 10% των μουσουλμάνων στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Όπως δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός στους New York Times, στόχος του νέου κρατιδίου μέσα στην Αλβανία είναι «να προωθήσει μια ανεκτική εκδοχή του Ισλάμ» για την οποία υπερηφανεύεται η Αλβανία. «Θα πρέπει να φροντίσουμε αυτόν τον θησαυρό, την θρησκευτική ανοχή, τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένο», είπε στους New York Times.

Η είδηση είναι πρωτοσέλιδο σε όλα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο - 23 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Μητσοτάκης: Οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και το τετ α τετ με τον Ερντογάν

Γάζα - Νετανιάχου: 50 από τους 97 Ισραηλινούς ομήρους είναι ζωντανοί

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)