Κόσμος

19 Αυγούστου 2024 22:40

Μπλίνκεν για Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ δέχτηκε την πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ

Τι είπε ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τι περιμένουν τώρα οι ΗΠΑ από τη Χαμάς.

Μπλίνκεν για Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ δέχτηκε την πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ
-

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απευθυνόμενος στα ΜΜΕ του Τελ Αβίβ μετά τις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, δήλωσε ότι βρίσκεται στην περιοχή «για να φέρει τη γραμμή του τερματισμού» με στόχο να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα και να γυρίσουν οι όμηροι στα σπίτια τους. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι η αμερικανική πρόταση κατάπαυσης του πυρός λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ. Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός «μού επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ αποδέχεται την πρόταση - γέφυρα» που πρότειναν οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα στη Ντόχα σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα που μπορούν να αποδεχθούν τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς. Στη συνέχεια, πέταξε το «μπαλάκι» στην Παλαιστίνη σημειώνοντας: «Είναι πλέον καθήκον της Χαμάς να κάνει το ίδιο (να συμφωνήσει)». Όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει «να συγκλίνουν για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επίτευξης σαφών συνεννοήσεων σχετικά με το πώς θα εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει βάσει αυτής της συμφωνίας».

«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η Χαμάς να πει ναι», συνέχισε ο Μπλίνκεν. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι βαθιά αφοσιωμένες στο «να τελειώνουμε τώρα». Πάντως, δεν αναφέρθηκε σε ανατροπή του στρατιωτικού ή πολιτικού ελέγχου της Χαμάς στη Γάζα, αμφότεροι βασικοί στόχοι του ισραηλινού πολέμου. «Υπάρχει μια βαθιά αίσθηση επείγοντος για να γίνει αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Αττική - Αυτοψίες: Εκατοντάδες ακατάλληλα σπίτια, πάνω από 50 τα “κατεδαφιστέα”

Αλέν Ντελόν: Τα παιδιά του “σκοτώνονται” για την περιουσία του (βίντεο)

Κορινθία: Τουρίστας πάλεψε με διαρρήκτες για να σώσει την οικογένεια του (βίντεο ντοκουμέντο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)