Κόσμος

19 Αυγούστου 2024 21:05

Ισραήλ: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Κιριάτ Σμονά (βίντεο)

Οδοιπορικό στην "πόλη των Οκτώ", στο βόρειο Ισραήλ, μόλις τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, που αποτελεί στόχο της Χεζμπολάχ, έκαναν η Γεωργία Λαγού κι ο εικονολήπτης Βασίλης Ρόζος.

Ισραήλ: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Κιριάτ Σμονά (βίντεο)
-

Ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Οδοιπορικό στην πόλη Κιριάτ Σμονά, ή αλλιώς την πόλη των "Οκτώ", στο βόρειο Ισραήλ, μόλις τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο, έκαναν η Γεωργία Λαγού με τον οπερατέρ Βασίλη Ρόζο.

Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να την εγκαταλείπουν μαζικά. Όσοι έχουν μείνει πίσω, έχουν δημιουργήσει μια δεύτερη ζωή στα καταφύγια.

Από την αρχή του πολέμου στο Ισραήλ, η Κιριάτ Σμονά, η βορειότερη πόλη του Ισραήλ, έχει μπει στο μάτι της Χεζμπολαχ. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς και την έχουν μετατρέψει σε μια «έρημη πόλη».

Ένα - ένα τα φορτηγά γεμίζουν με τα υπάρχοντα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν λόγω του ορυμαγδού ρουκετών από τη Χεζμπολάχ τα σπίτια τους, στην Κιριάτ Σμονά ή αλλιώς στα εβραϊκά την «πόλη των οκτώ», στις δυτικές πλαγιές της κοιλάδας Χουλα, μια ανάσα από τα σύνορα με το Λίβανο.

Όταν ηχεί ο συναγερμός, οι άνθρωποι έχουν ελάχιστα δευτερόλεπτα να καλυφθούν σε ασφαλές σημείο.

«Δεν υπάρχει νερό στα καταφύγια, δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ολόκληρη η πόλη είναι υπό πολιορκία. Εκκενώνονται περιοχές και ο πόλεμος μόνο χειροτερεύει. Οι ρουκέτες από τον Λίβανο κατέστρεψαν ολόκληρη την πόλη εδώ», λέει στον ΑΝΤ1 κάτοικος της περιοχής.

Η πόλη έρημη, τα μαγαζιά άδεια, όμως υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν που αλλού να πάνε. «Όχι, δεν θα φύγω, γιατί αυτό είναι το σπίτι μου, θέλω να μείνω εδώ, για μένα, για την οικογένεια μου. Έχουμε ένα καταφύγιο, αυτό είναι όλο» λέει άλλος κάτοικος.

Οι αστυνομικοί δηλώνουν πως εκτελούν και χρέη στρατιώτη και πυροσβέστη, ελπίζοντας πως μια ημέρα θα μπορέσουν να ξαναζωντανέψουν οι κοινωνίες τους

«Όπως βλέπετε πίσω μου ένα μαγαζί χτυπήθηκε από ρουκέτα της τρομοκρατικής Χεζμπολάχ. Βλέπετε μόνο ένα μαγαζί, υπάρχουν άλλα τόσα σπίτια που δέχονται ρουκέτες ασταμάτητα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τις γειτονιές μας», λέει ένας από αυτούς.

Από τη πόλη περνούν και αρκετοί στρατιώτες, που βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, από τη πρώτη γραμμή.

 


Ειδήσεις σήμερα:

Κορινθία: Τουρίστας πάλεψε με διαρρήκτες για να σώσει την οικογένεια του (βίντεο ντοκουμέντο)

Ναυάγιο στη Σικελία: Αγνοείται ο μεγιστάνας Μάικ Λιντς

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση με σφοδρές καταιγίδες και κεραυνούς

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)