Ευρώπη

05 Ιανουαρίου 2019 18:12

Δικαστήριο την έκρινε “εν μέρει” ένοχη επειδή την πέταξε από το παράθυρο ο σύντροφός της

Σάλο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην οποία επιρρίπτονται ευθύνες στο θύμα.

Δικαστήριο την έκρινε “εν μέρει” ένοχη επειδή την πέταξε από το παράθυρο ο σύντροφός της
-

«Εν μέρει υπεύθυνη» έκρινε δικαστήριο της Γαλλίας γυναίκα που έμεινε παραπληγική, αφού ο σύντροφός της την πέταξε από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, με την απόφαση να προκαλεί σάλο και να λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις.

Οι δικηγόροι της γυναίκας άσκησαν έφεση, ενώ η υφυπουργός Ισότητας, Μαρλέν Σιαπά, χαρακτήρισε «σοκαριστική και ακατανόητη» την απόφαση.

 «Το να θεωρείται μια γυναίκα υπεύθυνη, έστω και εν μέρει, για τη βία που έχει υποστεί (...) έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουμε για να πείσουμε ότι μια γυναίκα δεν ευθύνεται ποτέ για τη βία που της ασκείται», είπε η Σιαπά, δηλώνοντας έτοιμη «να παρέμβει προσωπικά» στην υπόθεση, αν χρειαστεί.

Η υπόθεση έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2013, όταν αστυνομικοί πήγαν στο διαμέρισμα που ζούσε η Αϊντά και ο σύντροφός της, ο οποίος είχε επιτεθεί σε έναν κοινό τους φίλο. Εξαιτίας της κατάστασης, συμβούλεψαν την τότε 25χρονη να μην κοιμηθεί εκείνο το βράδυ στο σπίτι της.

Η κοπέλα ήθελε αρχικά να πάει στο πατρικό της, ήταν όμως πολύ αργά και δεν πρόλαβε το τελευταίο τρένο. Αφού κάλεσε τον αριθμό στον οποίο καλούν οι άστεγοι ή όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, έστειλε μηνύματα στο κινητό της και όταν τελικά δεν βρήκε άκρη, επέστρεψε στο σπίτι της.

 «Η Αϊντά κακοποιείτο συχνά, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτεί. Εκείνο το βράδυ όμως, δεν της είχε ασκήσει βία», είπε ο δικηγόρος της, Ματιάς Ζαρί, συμπληρώνοντας πως όταν επέστρεψε στο σπίτι, δέχθηκε επίθεση από τον σύντροφό της.

Οι γείτονες ήταν που ειδοποίησαν τις Αρχές και όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, την βρήκαν στο πεζοδρόμιο χωρίς τις αισθήσεις της.

Η Αϊντά έμεινε παράλυτη και ο δράστης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Με μια απόφασή του, το 2016, δικαστήριο όρισε το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται το θύμα στα 90.000 ευρώ.

Οι δικηγόροι της προσέφυγαν τότε στην αρμόδια Επιτροπή Αποζημιώσεων των Θυμάτων Αδικημάτων (Civi) ζητώντας από το κράτος, μέσω του Ταμείου Εξασφάλισης Θυμάτων (FGTI), να καταβάλει αυτό το ποσό. Αλλά το Ταμείο αντιπρότεινε να της χορηγηθεί μερική αποζημίωση, θεωρώντας ότι φέρει εν μέρει ευθύνη, επειδή επέστρεψε στο σπίτι της το μοιραίο βράδυ.

Η Civi, στην οποία προσέφυγαν και πάλι οι δικηγόροι, έκρινε επίσης πέρσι τον Φεβρουάριο ότι η Αϊντά ήταν υπεύθυνη για τον βαρύτατο τραυματισμό της και πρότεινε να της χορηγήσει αποζημίωση ύψους 67.500 ευρώ. Μια νέα ακρόαση έχει οριστεί για τις 27 Μαΐου φέτος, μετά την έφεση που υπέβαλαν οι δικηγόροι της.

«Αυτό που μας σόκαρε είναι ότι (ο εισαγγελέας του δικαστηρίου) έγραψε τη λέξη θύμα μέσα σε εισαγωγικά, σαν να μην ήταν πραγματικά θύμα η πελάτισσά μας», τόνισε ο Ζαρί.

Το Ταμείο Εξασφάλισης Θυμάτων, υπενθύμισε από την πλευρά του ότι στο δικαστήριο αποκαλύφθηκαν τα δύο «λάθη» που διέπραξε το θύμα: ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών και ότι επέστρεψε στο διαμέρισμα. Και εξήγησε ότι ο νόμος προβλέπει ότι θύματα που συνέβαλαν, με τις πράξεις τους, στην βλάβη που υπέστησαν, μπορεί να αποζημιωθούν μόνο μερικώς ή ακόμη και καθόλου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)