Ευρώπη
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με σενάριο για Brexit χωρίς συμφωνία
Ραγδαίες οι εξελίξεις σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, μετά την αποφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου. Ανέβαλλε την κρίσιμη ψηφοφορία η Τερέζα Μέι.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε απόψε ότι συγκαλεί σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στο Brexit την Πέμπτη, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.
"Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη", πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ. "Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο "δίχτυ ασφαλείας" για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά", πρόσθεσε.
"Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία", τόνισε.
Πρόταση μομφής «κραδαίνει» το Εργατικό Κόμμα
Οι Εργατικοί διαμήνυσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι θα ξεκινήσουν την διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος της Κυβέρνησης της Μέι, μόνο όταν θεωρήσουν ότι θα έχει επιτυχή έκβαση.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από ορισμένους βουλευτές του κόμματός του να υποβάλει πρόταση μομφής εντός της εβδομάδας, με αφορμή την απόφαση της Μέι να αναστείλει την ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος σημειώνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει "όταν κρίνουμε ότι έχει πιθανότητες να πετύχει". Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν η Μέι επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με την ίδια συμφωνία "θα έχει απολέσει, αποφασιστικά και αδιαμφισβήτητα, την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου για το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα και το κοινοβούλιο είναι πιθανόν ότι θα προκαλέσει τις γενικέςεκλογές που χρειάζεται η χώρα μας για να μπει τέλος σε αυτό το επιζήμιο αδιέξοδο".
Πυρετός διεργασιών σε Λονδίνο και Βρυξέλλες - Το χρονικό των εξελίξεων
Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας έφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει την απόφαση για το Brexit, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την έγκριση των υπόλοιπων 27 κρατών –μελών της Ένωσης.
Η απόφαση έβαλε σε συναγερμό την Τερέζα Μέι, η οποία έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας την κυβέρνηση, κρατώντας τους υπουργούς σε επιφυλακή για έκτακτο συμβούλιο.
Η δικαστική απόφαση είναι πολύ πιθανό λοιπόν να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα στο Λονδίνο. Αφού δίνει στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι ένα πολύ δυνατό χαρτί στις εσωτερικές της διαπραγματεύσεις καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή έχει πια τη δυνατότητα να κάνει οποιαδήποτε μανούβρα κρίνει ότι είναι σωστή τόσο για τη χώρα όσο και για την πολιτική της επιβίωση.
Κατόπιν και τούτου, έχει δυναμώσει το αίτημα όλων όσων ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ώστε ο λαός να είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει αν θέλει την συμφωνία αποχώρησης που έχουν υπογράψει τα τεχνικά κλιμάκια Λονδίνου- Βρυξελών.
Από πλευράς Βρυξελλών, η μόνη ανακοίνωση που έγινε ήταν από την εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, δήλωσε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεδιάσκεψη με την Τερέζα Μέι, την ώρα που η δική της εκπρόσωπος γνωστοποιούσε ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είχε συνομιλίες και με άλλους ηγέτες της Ένωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν πως η «υπάρχει συμφωνία στο τραπέζι», η οποία είναι «η καλύτερη και η μοναδική», τονίζοντας ωστόσο, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη «για όλα τα σενάρια».
“Θρίλερ” με την αυριανή ψηφοφορία
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ακυρώσει την αυριανή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας του Brexit, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η κίνηση ήρθε μετά από την προειδοποίηση ότι οδηγείτο σε καταστροφική ήττα.
Το γραφείο της Μέι επέμενε μέχρι σήμερα το πρωί ότι η ψηφοφορία θα γίνει, αλλά η προοπτική μίας ανταρσίας από μέλη του Κοινοβουλίου ανάγκασαν την πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί.
Η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, από την άλλη, επανάλαβε ότι συμφωνία υπάρχει και είναι μία, ενώ τόνισε πως η αυριανή ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κερδηθεί.
Την ματαίωση της αυριανής ψηφοφορίας μετέδωσε και το BBC, προσθέτοντας πως πιθανότατα εντός της ημέρας η Τερέζα Μέι θα μιλήσει στο κοινοβούλιο.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Μέι να διαπραγματευτεί εκ νέου το brexit με τις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ δηλώνει ότι η Μέι αναζητά αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία, ενώ μίλησε με βασικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η Τερέζα Μέι θα ενημερώσει γι' αυτές τις συνομιλίες το υπουργικό της συμβούλιο σήμερα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ελεύθερα να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση της πρόθεσής του για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται στην απόφαση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η αντίδραση από τη βρετανική κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση ήταν άμεση, μέσω Μάικλ Γκόουβ, «Δεν θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ. Θα φύγουμε στις 29 Μαρτίου».
Όλα τα σενάρια ανοιχτά
Κατά τα λοιπά σήμερα συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι παρασκηνιακές και μη, διαβουλεύσεις ώστε να πειστούν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές των Συντηρητικών στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία που θα κρίνει και το μέλλον της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ.
Η Τερέζα Μέι σε συνέντευξή της επανέλαβε ότι αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε η χώρα να πετύχει, ενώ όπως επεσήμανε αν καταψηφιστεί, τότε η χώρα είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει μονομερώς, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και της υπόλοιπης ΕΕ.
Όπως επισημαίνουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές στο Λονδίνο η συμφωνία δεν πρόκειται να περάσει αύριο από την βουλή και το ερώτημα πια είναι αν η Τερέζα Μέι θα χάσει με μικρή ή μεγάλη διαφορά.
Στην πρώτη περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να ζητήσει από τις Βρυξέλες την επαναδιαπραγμάτευση σημείων της συμφωνίας κυρίως όσο αφορά το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, με στόχο να την φέρει ξανά στην Βρετανική βουλή και την ελπίδα ότι θα έχει μεγαλύτερη στήριξη.
Στην δεύτερη περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: Από την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος ή την άμεση παραίτηση της Μέι και την αντικατάστασή της από άλλο βουλευτή των Συντηρητικών ή το σχηματισμό μειοψηφικής κυβέρνησης των Εργατικών ή ακόμη και την προκήρυξη εκλογών.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!