Ευρώπη

26 Ιουνίου 2016 19:19

Η Σκωτία θα επιχειρήσει να μπλοκάρει το Brexit

Η Σκωτία, των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Η Σκωτία θα επιχειρήσει να μπλοκάρει το Brexit
-


Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. 

Η Σκωτία, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, υπερψήφισε την παραμονή στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Με βάση τις περίπλοκες διευθετήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων. 

"Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι", δήλωσε  στην τηλεόραση του BBC η Νίκολα Στέρτζον. 

"Μην με παρεξηγήσετε, νοιάζομαι για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, νοιάζομαι για την Αγγλία, γι' αυτό είμαι τόσο αναστατωμένη με την απόφαση που ελήφθη για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως η δουλειά μου ως πρωθυπουργού, η δουλειά του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, είναι να κρίνει αυτά τα πράγματα στη βάση του τι είναι προς το συμφέρον του λαού στη Σκωτία", πρόσθεσε η Στέρτζον.   

Η Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη στην ΕΕ, δήλωσε, εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο, ο Γκίντερ Κίρχμπαουμ, μέλος των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου. 

"Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελείται από 28 κράτη μέλη, καθώς περιμένω ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτησία, το οποίο θα είναι τώρα επιτυχές", δήλωσε ο Κίρχμπαουμ.

"Θα πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μια αίτηση για ένταξη απ' αυτή τη φιλική προς την ΕΕ χώρα", τόνισε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)