Τουρκία

02 Ιουνίου 2016 15:14

Ανάκληση του Τούρκου Πρέσβη στην Γερμανία

Άμεσες οι αντιδράσεις της Άγκυρας στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή.

Ανάκληση του Τούρκου Πρέσβη στην Γερμανία
-

Η Τουρκία ανακάλεσε τον Πρέσβη της στην Γερμανία, μετά την έγκριση του ψηφίσματος από την Μπούτεστανγκ, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Πριν από την ψήφιση, ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, είχαν προειδοποιήσει την Γερμανία ότι, τυχόν αναγνώριση της γενοκτονίας, θα επηρέαζε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Tούρκος Yπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι, οι "ανεύθυνες και αβάσιμες" αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

"Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις", έγραψε στο Twitter.

"Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως "για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου".

Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου "δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων" που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές, με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση, σήμερα, σχεδόν ομόφωνα από τη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, ενός συμβολικού ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Η Άγκυρα όλες αυτές τις μέρες προειδοποιούσε έως και... απειλούσε ισχνά τη Γερμανία για το ψήφισμα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ να επιδείξει «λογική» σε αυτό το θέμα, προειδοποιώντας παράλληλα για πιθανές διπλωματικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις αν τελικά το ψήφισμα εγκριθεί.

«Είναι μια απόφαση λάθος. Το παρελθόν του τουρκικού έθνους είναι γνωστό. Αυτό το έθνος είναι ένα έθνος που αισθάνεται υπερήφανο για την ιστορία του. Στην ιστορία μας δεν υπάρχει κανένα γεγονός για το οποίο να ντρεπόμαστε. Δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί αυτή την απόφαση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αντιδρώντας στην απόφαση της γερμανικής βουλής να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία.

«Αφού πάρουμε ολόκληρο το κείμενο στα χέρια μας, δεν θα διστάσουμε στιγμή να λάβουμε τα βήματα που πρέπει», προειδοποίησε ο Γιλντιρίμ. «Αυτό το έθνος δεν πήρε διαταγές από κανέναν, δεν λύγισε μπροστά σε κανέναν, εμείς μόνο μπροστά στον Αλλάχ θα σκύψουμε, θα κάνουμε αυτό που επιζητεί το έθνος μας», συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ανακάλεσαν τον Τούρκο πρέσβη από το Βερολίνο.

Η πρώτη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Κένυα, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία ήταν η εξής:

«Μίλησα με τον πρωθυπουργό και το πρώτο μας βήμα είναι η ανάκληση του πρεσβευτή μας. Αυτή η απόφαση είναι μία απόφαση που θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Όταν επιστρέψω, θα προβούμε στα απαραίτητα βήματα». 

Μέρκελ: Ισχυροί οι δεσμοί με την Τουρκία

Η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά την έγκριση ενός ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή που χαρακτηρίζει "γενοκτονία" τις σφαγές των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

"Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι", δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)