Ευρώπη
Οι απεργίες “παραλύουν” την Γαλλία (βίντεο)
Αποκλεισμένα λιμάνια, σταθμοί και αεροδρόμια. Σοβαρές ελλείψεις σε όλων των ειδών τα καύσιμα. Οι φόβοι για το Euro και το «παραθυράκι» του Βαλς.
Διαδηλώσεις στο Παρίσι και την περιφέρεια, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε αποκλεισμό ή εκτός λειτουργίας, αναγγελία για απεργίες σε λιμάνια, αεροδρόμια και πυρηνικούς σταθμούς: τα συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση στην απασχόληση στη Γαλλία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να κάμψουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, στην οποία «άνοιξε» παραθυράκι τροποποιήσεων ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα «τροποποιήσεων» στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης, που βρίσκεται στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων που απειλούν να παραλύσουν τη χώρα τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του Euro 2016.
«Μπορούν πάντα να υπάρξουν τροποποιήσεις, βελτιώσεις», δήλωσε στα δίκτυα BFMTV και RMC ο γάλλος Πρωθυπουργός, αποκλείοντας ωστόσο «την αλλαγή πλαισίου» ή απόσυρσης του νομοσχεδίου κατά του οποίου οργανώνονται σήμερα νέες απεργίες και διαδηλώσεις, από τα γαλλικά συνδικάτα.
Η κινητοποίηση είχε κορυφωθεί στις 31 Μαρτίου: 390.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με τους οργανωτές. Έκτοτε φθίνει. Από την περασμένη εβδομάδα η διαμαρτυρία εκδηλώνεται με απεργίες.
Ο ηγέτης της CGT, της γαλλικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, έχει σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες τη στάση του καλώντας σε «γενίκευση της απεργίας».
Αποκλεισμένες οι συγκοινωνίες και τροφοδοσίες
Διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων είναι πλέον το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας. Χθες, πέντε διυλιστήρια από τα οκτώ της Γαλλίας ήταν αποκλεισμένα ή εκτός λειτουργίας, με τις ελλείψεις να πλήττουν περισσότερα από 4.000 πρατήρια, σύμφωνα με μία εφαρμογή στο κινητό που χρησιμοποιούν οι οδηγοί αυτοκινήτων σε αναζήτηση καυσίμων.
Σήμερα το πρωί αποκλείστηκε από απεργούς το αεροδρόμιο της Νάντης. Ταξιδιώτες αδυνατούν να φτάσουν στο κτήριο του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιχειρούν με τα πόδια.
Την ίδια ώρα αποφασίστηκαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις:
-Μέχρι την Παρασκευή από τους εργαζομένους στους σιδηρόδρομους
-Κινητοποιήσεις στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Συνολικά 70 πλοία δεν κατάφεραν να «δέσουν» στα λιμάνια της Χάβρης, της Νάντης, της Ρουέν και στο Ντανγκέρκ, ενώ στη Μασσαλία 29 εμπορικά πλοία, που μεταφέρουν υγρά καύσιμα, βρίσκονται στην αναμονή και δεν μπορούν να αράξουν.
-Μπλόκα υπάρχουν και στον τερματικό σταθμό της βιομηχανικής ζώνης του λιμανιού της Χάβρης, από το οποίο εφοδιάζονται μεταξύ άλλων, τα αεροδρόμια του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ και Ρουασί με καύσιμα, τα οποία έχουν αποθέματα κηροζίνης για ακόμα 30 ημέρες.
-Μέχρι τις 2 Ιουνίου απεργούν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Παρισιού
-Από τις 3 μέχρι τις 5 Ιουνίου απεργεί το προσωπικό των αεροδρομίων όλης της χώρας
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μεταφορικές, έχουν θέσεις τους εργαζομένους τους υπό καθεστώς ημιαπασχόλησης, ενώ πολλοί γιατροί δεν μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους ομαλά.
Αμετακίνητος ο Ολάντ
Απέναντι στα μπλόκα, η κυβέρνηση επέλεξε τη δυναμική απάντηση, στέλνοντας δυνάμεις ασφαλείας για να άρουν τους αποκλεισμούς.
«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η χθεσινή ήταν η τρίτη ημέρα άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων, που επαρκούν για 115 ημέρες.
Η τροφοδοσία σε πετρέλαιο θα γίνει ακόμη πιο προβληματική σήμερα, με την απεργία στο «περισσότερα λιμάνια», σύμφωνα με τη CGT. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στα λιμάνια του Σεντ Ναζέρ, του Λοριάν και της Μπρεστ, ενώ παράλληλα η CGT επιδιώκει να επεκτείνει την απεργία και σε έναν άλλο στρατηγικό πόλο: τους πυρηνικούς σταθμούς.
Η απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν προβλήματα και στις μεταφορές. Η δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων SNCF περνά από χθες το πέμπτο απεργιακό επεισόδιο από τον Μάρτιο.
Στις αεροπορικές μεταφορές, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας συνέστησε στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 15% τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο του Ορλί.
Ωστόσο, απέναντι στο απεργιακό κίνημα, η γαλλική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στο 10%.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!