Ευρώπη

10 Μαΐου 2016 22:19

Δημοσκοπική πρωτιά για το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο

Το Κίνημα 5 Αστέρων ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Δημοσκοπική πρωτιά για το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο
-


Προβάδισμα, με βραχεία κεφαλή, απέκτησε το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), που τάσσεται κατά του κατεστημένου, έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών του Ιουνίου στην Ιταλία 

Δημοσκόπηση της εταιρείας Index Research κατέδειξε πως το 28,4% των Ιταλών ψηφοφόρων θα ψήφιζαν το M5S εάν διεξάγονταν εθνικές εκλογές, ενώ το 28% θα ψήφιζε το PD. Ηταν η πρώτη δημοσκόπηση που φέρει το Κίνημα Πέντε Αστέρων να προηγείται έναντι των Δημοκρατικών. 

Το M5S είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στις δημοσκοπήσεις, με υπόβαθρο τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας, ένα από τα σημαντικότερα είναι η ανεργία, που μειώνεται με πολύ αργό ρυθμό. Η τάση επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες, εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων στα οποία ενεπλάκη η κυβέρνηση και το PD, γεγονός που μείωσε και το ποσοστό δημοτικότητας του Ρέντσι. Ωστόσο οι περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις συνέχιζαν να δίνουν στο PD το προβάδισμα, που κυμαινόταν μεταξύ της μιας και των τεσσάρων μονάδων. 

Το M5S, το οποίο είχε ιδρύσει το 2009 ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Αυτοπροβάλλεται ως το μοναδικό κίνημα που είναι σε θέση να προχωρήσει σε κάθαρση και να επιτεθεί στο κατεστημένο. Επίσης δεσμεύεται ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν η Ιταλία θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη. 

Η δημοσκόπηση της Index Research ίσως σημάνει και την κλιμάκωση της πίεσης που δέχεται ι ο Ρέντσι από τους εσωκομματικούς «αντάρτες», εάν το PD δεν πάει καλά στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στη Νάπολη ή στο Τορίνο. 

Πάντως και το M5S αντιμετωπίζει δυσκολίες στις τοπικές εκλογές, κάτι που γενικά αποδίδεται στην έλλειψη οργανώσεων βάσης και γνωστών προσωπικοτήτων σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Μολαταύτα ο υποψήφιός του για τον δήμο της Ρώμης προηγείται και, εάν κερδίσει στην πρωτεύουσα, θα πρόκειται για μια επιτυχία χωρίς προηγούμενο για το συγκριτικά νέο αυτό πολιτικό σχήμα. 

Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018, ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν το ‘16, λόγω της αστάθειας στον κυβερνητικό συνασπισμό κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς υπό τον Ρέντσι. 

Η δημοσκόπηση, εξάλλου, φέρνει στην τρίτη θέση το ακροδεξιό, αυτονομιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά με ποσοστό 13% και το κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κατατάσσεται τέταρτο με 12,6% των προθέσεων ψήφου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)