Ευρώπη
Μουσουλμάνος το μεγάλο φαβορί για δήμαρχος Λονδίνου
Ο Σαντίκ Χαν έχει πολλές πιθανότητες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να εκλεγεί, αύριο, δήμαρχος του Λονδίνου.
Ο υποψήφιος των Εργατικών για τον δήμο του Λονδίνου, ο Σαντίκ Χαν, διεύρυνε το προβάδισμά του, ενισχύοντας τις πιθανότητες να διαδεχθεί τον συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον και να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μιας μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας.
Την παραμονή των δημοτικών εκλογών και έπειτα από μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από έντονη αντιπαράθεση, κυρίως όσον αφορά το θρήσκευμα του Χαν και τις συναναστροφές του όταν ήταν δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Σαντίκ Χαν, ο γιος ενός πακιστανού οδηγού λεωφορείου, έχει διαφορά μεγαλύτερη των δέκα μονάδων από τον υποψήφιο των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ.
Δημοσκόπηση της Opinium, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Evening Standard, δίνει στον Χαν ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου πρώτης προτίμησης, έναντι 26% του Ζακ Γκόλντσμιθ. Κατανέμοντας στη συνέχεια τις ψήφους δεύτερης προτίμησης (δηλ. τον υποψήφιο τον οποίο οι εκλογείς επιλέγουν ως δεύτερη επιλογή), ο υποψήφιος των Εργατικών διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά του με ποσοστό 57% στην πρόθεση ψήφου έναντι 43% του συντηρητικού υποψηφίου.
Δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την ComRes για το τηλεοπτικό δίκτυο ITV και τον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, δίνει το 45% των ψήφων πρώτης προτίμησης στον Χαν, έναντι 36% στον Γκόλντσμιθ. Με τις ψήφους δεύτερης προτίμησης, ο υποψήφιος των Εργατικών ανεβαίνει στο 56% και εκείνος των Συντηρητικών στο 44%.
Θέλοντας να δει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους να πηγαίνουν αύριο στις κάλπες, ο Σαντίκ Χαν προειδοποίησε πως όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της συμμετοχής.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι το παιχνίδι έχει κριθεί», εκτίμησε, πάντως, ο Τόνι Τράβερς, καθηγητής στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE),. «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως όσο μικρότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής, τόσο αυτό θα είναι θετικό για τον Ζακ Γκόλντσμιθ», δήλωσε στην εφημερίδα Evening Standard.
Ο Χαν χρειάστηκε επίσης να πάρει αποστάσεις από δηλώσεις μελών των Εργατικών, που χαρακτηρίστηκαν αντισημιτικές και οδήγησαν σε κρίση στο εσωτερικό του κόμματος. Η ιδιότητα του μέλους ανεστάλη για περίπου 50 Εργατικούς, ανάμεσά τους μια βουλευτής και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον ενώ ο ηγέτης του κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αποφάσισε να διεξαγάγει έρευνα σε εθνικό επίπεδο.
.