Μέση Ανατολή
Αυτός είναι ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο
Έζησε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και βγήκε ζωντανός από το κολαστήριο του Άουσβιτς.
Ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου είναι ένας επιζών του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς, ηλικίας 112 ετών σήμερα, ο οποίος περνάει γαλήνια τη ζωή του στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες.
Ο Γισραέλ Κριστάλ είναι τέσσερα χρόνια μικρότερος από τη γηραιότερη γυναίκα, την Αμερικανίδα Σουζάνα Μάσατ Τζόουνς, η οποία γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1899.
Ο Γισραέλ γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1903 στο Ζάρνοβ, που τότε ανήκε στη Ρωσία αλλά σήμερα βρίσκεται στην κεντρική Πολωνία. Την εποχή εκείνη ο άνθρωπος δεν είχε κατακτήσει ακόμη τους αιθέρες: οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη πτήση τους με μηχανοκίνητο αεροπλάνο τρεις μήνες αργότερα.
Σήμερα, ο Γισραέλ Κριστάλ είναι 112 ετών και 178 ημερών και πιστεύεται ότι είναι ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου, μετά τον θάνατο του Γιαπωνέζου Γιασουτάρο Κόιντε τον Ιανουάριο.
«Δεν ξέρω το μυστικό της μακροζωίας», είπε ο Κριστάλ παραλαμβάνοντας το πιστοποιητικό του. «Πιστεύω ότι όλα καθορίζονται από εκεί ψηλά και εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ τους λόγους. Άνθρωποι πιο έξυπνοι, πιο δυνατοί και πιο ωραίοι από μένα δεν βρίσκονται πια σ' αυτόν τον κόσμο. Αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να εργαζόμαστε σκληρά και να ξαναφτιάχνουμε ό,τι χάσαμε», συνέχισε, σύμφωνα με το Γκίνες.
Ο Κριστάλ επέζησε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εγκαταστάθηκε στο Λοτζ της Πολωνίας όπου έμεινε μέχρι τη ναζιστική εισβολή, το 1939. Τότε εκτοπίστηκε μαζί με την οικογένειά του στο γκέτο της πόλης και τέσσερα χρόνια αργότερα στάλθηκε στο Άουσβιτς. Στο Ολοκαύτωμα έχασε τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Ο ίδιος επιβίωσε παρά τις απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Όταν οι Σύμμαχοι απελευθέρωσαν το Άουσβιτς, ο Γισραέλ Κριστάλ ζύγιζε 37 κιλά.
Περίπου 1.100.000 άνθρωποι –οι περισσότεροι Εβραίοι– σκοτώθηκαν από τους Ναζί στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου το διάστημα μεταξύ 1940-45.
Το 1950 ο Κριστάλ μετανάστευσε στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, με την δεύτερη σύζυγό του και τον μικρό γιο τους. Άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο και εργάστηκε σκληρά μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Σύμφωνα με το Γκίνες, ο Κριστάλ είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος και εδώ και έναν αιώνα τηρεί με ευλάβεια όλα τα έθιμα και εκτελεί τα θρησκευτικά καθήκοντά του, εκτός φυσικά από τις περιόδους των δύο παγκόσμιων πολέμων. Ωστόσο, λόγω της ταραχώδους κατάστασης στις αρχές του 20ού αιώνα δεν γιόρτασε ποτέ το Μπαρ Μίτσβα του, την παραδοσιακή εβραϊκή τελετή για τα αγόρια που κλείνουν τα 13 τους χρόνια.
Η πολυτάραχη ζωή του ίσως να του στερούσε επίσης και τον τίτλο του γηραιότερου άνδρα του κόσμου. Το παλαιότερο έγγραφο που είχε στην κατοχή της η οικογένειά του ήταν το πιστοποιητικό γάμου του, σε ηλικία 25 ετών, όμως το Γκίνες βασίζεται κυρίως σε πιστοποιητικά γέννησης και χρειάστηκε να πραγματοποιήσει έρευνες για να εξακριβώσει την ηλικία του.
Λόγω της ηλικίας του ο Κριστάλ δεν παραχωρεί συνεντεύξεις. Η κόρη του, Σούλα Κόπερστοχ, είπε ότι είναι ένας «πολύ θετικός, αισιόδοξος άνθρωπος, με μεγάλη καρδιά».
Το 2014, σε μια συνέντευξη που έδωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο Γισραέλ Κριστάλ ρωτήθηκε τι έτρωγε στη ζωή του για να ζήσει τόσο πολύ. «Δεν είχαμε πάντα φαγητό στα στρατόπεδα. Έτρωγα ό,τι μου έδιναν. Τρώω για να ζήσω, δεν ζω για να τρώω», απάντησε.
Το ρεκόρ μακροζωίας ανήκει μέχρι σήμερα στη Γαλλίδα Ζαν Λουίζ Καλμάν που πέθανε το 1997, σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!