Γενικά

30 Νοεμβρίου 2015 14:00

Τι συζητούν οι ηγέτες για το Κλίμα

Τι είπαν Αλέξης Τσίπρας και Μπαράκ Ομπάμα. Ο οικοδεσπότης Φρανσουά Ολάντ ζητά από τους ομολόγους του να μη “διαψεύσουν” τη “μεγάλη ελπίδα”.

Τι συζητούν οι ηγέτες για το Κλίμα
-

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Διάσκεψη για το κλίμα στη οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Κατά την έναρξη της τελετής (12:00 ώρα Ελλάδας) οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Λίγη ώρα νωρίτερα,  ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας  αμέσως μετά την άφιξή του είχε σύντομες κατ ιδίαν συναντήσεις με τους Προέδρους της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι και της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αμέσως μετά την προσέλευση του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το κλίμα COP21. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τους Αντιπροέδρους της Γουατεμάλας, Χουάν Φουέντες Σορία, της Αργεντινής, Αμάντο Μπαντού και της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Βερμούδεζ, ενώ συνάντησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν και τους Πρωθυπουργούς του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Όπως δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ "Το μέλλον του πλανήτη" θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι, ενώ κάλεσε τους ομολόγους του να μην "διαψεύσουν" τη "μεγάλη ελπίδα" που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή.

AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - συνεδρίαση - ομιλία - Φρανσουά Ολάντ

Η COP21 δημιουργεί "μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε", δήλωσε κατά την έναρξη της "ιστορικής" αυτής συνάντησης ενώπιον των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. "Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο", πρόσθεσε ο οικοδεσπότης Γάλλος Πρόεδρος .

"Πρόκειται να αποφασιστεί εδώ, στο Παρίσι, το μέλλον του πλανήτη", υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάνοντας λόγο για μια "ιστορική ημέρα", τονίζοντας ότι "ποτέ σε μια διάσκεψη δεν μετείχαν τόσες αρχές από τόσες χώρες".

"Τα καλά συναισθήματα, οι δηλώσεις προθέσεων δεν θα είναι αρκετά, είμαστε στο χείλος ενός οριακού σημείου", τόνισε.

Στο τέλος της διάσκεψης, "στις 12 Δεκεμβρίου, μια συμφωνία πρέπει να έχει εξευρεθεί στο Παρίσι", υπογράμμισε ο Ολάντ που ζητεί μια συμφωνία "ξεχωριστή, παγκόσμια και δεσμευτικού χαρακτήρα".

AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - υποδοχή - Φρανσουά Ολάντ - Μπάρακ Ομπάμα

Για τον γάλλο πρόεδρο, μια "καλή συμφωνία, μια μεγάλη συμφωνία" θα πρέπει να βασίζεται σε "τρεις προϋποθέσεις". Η πρώτη θα είναι να σχεδιαστεί μια αξιόπιστη καμπύλη που επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στον 1,5 βαθμό".

Η δεύτερη θα είναι να δοθεί στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μια αλληλέγγυα απάντηση, ενώ κανένα κράτος δεν δικαιούται να απόσχει από τις δεσμεύσεις του" παρότι οι αποκλίσεις όσον αφορά την ανάπτυξη πρέπει να "λαμβάνονται υπόψη".

"Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη, είναι αυτές που εδώ και χρόνια εξέπεμπαν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, οι χώρες με την αναδυόμενη οικονομία πρέπει να επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να μεριμνήσουν για την προσαρμογή τους στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής", τόνισε.

Όσον αφορά την τρίτη προϋπόθεση, "όλες οι εταιρίες μας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ποικιλία, πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή" τη διαδικασία.

"Αυτό που διακυβεύεται με τη διάσκεψη για το κλίμα, είναι η ειρήνη", καθώς "η υπερθέρμανση προμηνύει συγκρούσεις όπως τα σύννεφα προμηνύουν την καταιγίδα. Προκαλεί μεταναστεύσεις που πετούν στον δρόμο περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που προκαλούν οι πόλεμοι", ενώ "χώρες κινδυνεύουν να μην μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις ζωτικές ανάγκες των πληθυσμών τους, με τον κίνδυνο της πείνας, της εξόδου από την ύπαιθρο, των συγκρούσεων για την πρόσβαση σε αυτό το αγαθό που γίνεται όλο και πιο σπάνιο, το νερό".

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους ηγέτες του κόσμου «να αρθούν στο ύψος» του διακυβεύματος της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι.

AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - υποδοχή - Φρανσουά Ολάντ - Μπάρακ Ομπάμα

«Έχουμε την δύναμη να καθορίσουμε το μέλλον μας σήμερα και αύριο, αλλά μόνο εφόσον αρθούμε στο ύψος του διακυβεύματος» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον των περίπου 150 ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί στο Μπουρζέ, κοντά στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Ο ηγέτης του δεύτερου σε μέγεθος ρυπαντή παγκοσμίως μετά την Κίνα απέρριψε επιπλέον σθεναρά το επιχείρημα βάσει του οποίου η μάχη για την αντιμετωπίση της κλιματικής αλλαγής θα έπληττε την οικονομία.

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν υφίσταται πλέον η σύγκρουση μεταξύ της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι «έχουμε καταρρίψει την επιχειρηματολογία του παρελθόντος και της αδράνειας. Αυτό θα πρέπει να μας γεμίζει ελπίδα».

AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - συνεδρίαση - ομιλία - Μπάρακ Ομπάμα

Επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε δηλώσει ότι έρχεται πάντα μια στιγμή που είναι «πολύ αργά για να δράσουμε», ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι αναφορικά με το κλίμα αυτή η στιγμή έχει σχεδόν φθάσει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα που απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού στο θέατρο Μπατακλάν νωρίς το πρωί σήμερα πρόσθεσε ότι «εάν ενεργήσουμε εδώ, εάν ενεργήσουμε τώρα, δεν θα είναι πολύ αργά».AP - COP21 - Παρίσι - Σύνοδος - Κλίμα - Κλιματική Αλλαγή - ΟΗΕ - συνεδρίαση - ομιλία - Μπάρακ Ομπάμα

Τέλος είπε ότι "οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα ποσοστά των εκπομπών αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 26% έως 28% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2005".

Η άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στη Σύνοδο για το κλίμα:

Μέρκελ: Στόχος ένα δεσμευτικό πλαίσιο από τον ΟΗΕ

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ από το βήμα της Διάσκεψης για το Κλίμα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι πρέπει να καταλήξουν στην υιοθέτηση ενός δεσμευτικού πλαισίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που θα συμπληρωθεί από επίσης δεσμευτικούς επανελέγχους με στόχο να διασφαλίζεται ότι θα καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Άνγκελα Μέρκελ - COP21

Η εκπόνηση μιας επίσημης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα δεσμεύει νομικά τις χώρες τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις για να τεθούν υποχρεωτικοί στόχοι.

Η Μέρκελ υπογράμμισε από το Παρίσι ότι στόχος είναι να τεθεί από τον «ΟΗΕ ένα δεσμευτικό πλαίσιο» και να υπάρξει ένας δεσμευτικός μηχανισμός ελέγχου με στόχο να κλείσει το κενό μεταξύ του αντίκτυπου στην υπερθέρμανση του πλανήτη των μέτρων που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες και των πρόσθετων προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)