Ευρώπη

27 Ιανουαρίου 2015 16:14

Το Κρεμλίνο διέταξε την δολοφονία του κατασκόπου Λιτβινένκο;

Εννέα χρόνια μετά ανοίγει ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης  στη πόλη του Λονδίνου.

-

Ο θάνατος του πρώην κατάσκοπου της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, από δηλητηρίαση το 2006 στο Λονδίνο, είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση όταν ο κατάσκοπος είχε κατηγορήσει από τη νεκρική του κλίνη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πως διέταξε τη δολοφονία του.

Σήμερα ξεκίνησε στη Βρετανική πρωτεύουσα η δίκη-έρευνα για το αν πρόκειται για δολοφονία, με τις αρχές να δηλώνουν πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ασκηθούν διώξεις εναντίον δύο πρώην πρακτόρων της KGB για τη δολοφονία του, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται κάθε πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση.

Η βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι ο Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε όταν ήπιε ένα τσάι μ' ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, τον Νοέμβριο του 2006 στο Millenium Hotel, ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου, όπου συναντήθηκε με τους Ρώσους κατασκόπους Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κόβτουν. Πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα. 

«Τα ζητήματα τα οποία εγέρθηκαν με τον θάνατο του Λιτβινένκο είναι πολύ σοβαρά και έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανησυχία», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Λονδίνου Ρόμπερτ Όουεν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Όουεν έχει ήδη δηλώσει ότι τα απόρρητα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης  δημιουργούν εκ πρώτης όψεως την εντύπωση ότι ευθύνεται η Ρωσία. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο φόνος έχει περιγραφεί ως «μια μικρής κλίμακας πυρηνική επίθεση στους δρόμους του Λονδίνου» και «μια κρατικά υποκινούμενη δολοφονία μέσω δηλητηρίασης με ραδιενέργεια». 

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά τον θάνατο του 43χρονου πρώην πράκτορα. Καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βελτιώνονταν η Βρετανία απέρριψε το αίτημα να διεξαχθεί έρευνα το 2013, παραδεχόμενη ότι η σχέση της με τη Μόσχα έπαιξε ένα ρόλο στην απόφαση αυτή, αν και όχι αποφασιστικό. Παρόλα αυτά μετά την κρίση στην Ουκρανία, η βρετανική κυβέρνηση άλλαξε στάση και αποφάσισε τον προηγούμενο Ιούλιο να ξεκινήσει τη δημόσια έρευνα. 

Ο Ρόμπιν Ταμ, ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την έρευνα, δήλωσε ότι ο Λιτβινένκο  δεν είχε καμία πιθανότητα να ζήσει μετά την ποσότητα του πλουτωνίου που είχε λάβει και εξέφρασε τον φόβο ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι στο Λονδίνο ενδέχεται να έχουν επίσης μολυνθεί. 

Πάντως υπάρχουν και άλλες θεωρίες για το ποιος κρύβεται πίσω από τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB, από τη βρετανική κυβέρνηση και τον πρώην φίλο του Ρώσο ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, έως και ότι δηλητηρίασε ο ίδιος κατά λάθος τον εαυτό του στη διάρκεια μιας συμφωνίας λαθρεμπορίου ή ακόμη και ότι αυτοκτόνησε.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)