Ευρώπη

26 Σεπτεμβρίου 2014 22:35

Βρετανία: Άναψε «πράσινο» για τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ

Στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ ρίχνεται τόσο η βρετανική όσο και η βελγική Πολεμική Αεροπορία.

-



Το «πράσινο φως» για την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ έδωσε το Κοινοβούλιο της Βρετανίας με 524 ψήφους υπέρ έναντι 43 κατά.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στις επιδρομές που διεξάγουν μαχητικά αεροσκάφη του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού που έχει συγκροτηθεί από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Έξι μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 τα οποία σταθμεύουν στην Κύπρο, βρίσκονταν ήδη σε αναμονή για να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές, αμέσως μετά την απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να ανακαλέσει τη Βουλή των Κοινοτήτων από τη θερινή της διακοπή λειτουργίας προκείμενου να ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά το επίσημο αίτημα το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση του Ιράκ στη Βρετανία.

Έγκριση και από το βελγικό κοινοβούλιο

Την αποστολή 6 μαχητικών στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ ενέκρινε επίσης σήμερα και το βελγικό κοινοβούλιο με 114 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ακόμη διεξαχθεί η ψηφοφορία, τα 6 αεριωθούμενα F-16 απογειώθηκαν από μία αεροπορική βάση του Βελγίου με προορισμό την αεροπορική βάση στον Άραξο, στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσουν στάση για ανεφοδιασμό κατευθυνόμενα προς την Ιορδανία, όπου θα σταθμεύουν από το Σάββατο.  

«Τα 6 F-16 θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση (…) όπως ζήτησε η κυβέρνηση του Ιράκ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Άμυνας του Βελγίου, Πίτερ ντε Κρεμ, ενώπιον του Κοινοβουλίου. Τα μαχητικά θα παραμείνουν στο πεδίο σε πρώτη φάση για ένα μήνα και μετά θα αξιολογηθεί η κατάσταση προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν ή όχι τις επιχειρήσεις.

Το Βέλγιο έχει επίσης στείλει δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα Εμπραέρ, που θα μεταφέρουν 120 πιλότους και διοικητικό προσωπικό μαζί με προμήθειες που είναι απαραίτητες για την αποστολή. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)