Διεθνείς Οργανισμοί

10 Ιουλίου 2014 23:25

Νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία ο ντε Μιστούρα

Τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία ανέλαβε ο διπλωμάτης Στάφαν ντε Μιστούρα, αντικαθιστώντας τον Λάχνταρ Μπραχίμι.

-



Τον διορισμό του Ιταλοσουηδού διπλωμάτη Στάφαν ντε Μιστούρα στη θέση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Αναπληρωτής του ντε Μιστούρα αναλαμβάνει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ράμζι Εζεντίν Ράμζι.

«Σας ανακοινώνω με χαρά τον διορισμό του Στάφαν ντε Μιστούρα ως ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα (του ΟΗΕ) στη Συρία», δήλωσε ο Μπαν στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο ντε Μιστούρα γεννήθηκε το 1947 και είναι γιος ενός εξόριστου Ιταλού μαρκησίου και μιας Σουηδής αριστοκράτισσας. Ακολούθησε διπλωματική καριέρα και από τη δεκαετία του 1970 υπηρέτησε σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Λίβανο, το Ιράκ, το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Κόσοβο για διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως για τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και για τη UNICEF.

Μεταξύ των θέσεων που κατείχε, ο ντε Μιστούρα ήταν και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν τη διετία 2010-11, διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, τον παρακολουθούσε η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Στη συνέχεια ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και το 2013 διορίστηκε επικεφαλής του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ειρήνης που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ο ντε Μιστούρα έχει διπλή υπηκοότητα, ιταλική και σουηδική και μάλιστα είναι πρόξενος της Σουηδίας στο δημοφιλές νησί Κάπρι της Ιταλίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες, ενώ μιλάει επτά γλώσσες και συγκεκριμένα αραβικά, σουηδικά, ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)