Ευρώπη

04 Ιουνίου 2014 18:15

«Μουσείο» η καινούργια άμαξα της βασίλισσας Ελισάβετ

Την καινούργια της άμαξα, που παραπέμπει σε… μουσείο λόγω των ιστορικών θραυσμάτων από τα οποία κατασκευάστηκε, εγκαινίασε η βασίλισσα Ελισάβετ.

-



Πρόκειται για μία άμαξα, για την κατασκευή της οποίας χρησιμοποιήθηκαν πάνω από εκατό θραύσματα από ιστορικά κτίρια, πλοία και βρετανικά κειμήλια και η αξία της οποίας υπολογίζεται περίπου στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έλαβε ως δώρο για τα 80ά γενέθλιά της, την… ιστορική άμαξα, με την οποία μετέβη σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνόδου. Η κατασκευή της νέας άμαξας, που ονομάστηκε «Αδαμάντινος Ιωβηλαίος», έγινε στην Αυστραλία από πενήντα ανθρώπους και διήρκεσε συνολικά δέκα χρόνια.

Στη νέα άμαξα ενσωματώθηκαν, μεταξύ άλλων, μια παλιά πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, μια σφαίρα μουσκέτου που χρονολογείται από τη μάχη του Βατερλώ, κομμάτια προερχόμενα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, τον Πύργο του Λονδίνου, τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για την ιστορική μηλιά από την οποία έπεσε το μήλο που ενέπνευσε τον Ισαάκ Νεύτωνα για τον «νόμο της βαρύτητας».



Επίσης το στέμμα που έχει τοποθετηθεί στην οροφή της άμαξας, το οποίο σύρεται από έξι άλογα, προέρχεται από ένα στοιχείο του πλοίου που κυβερνούσε ο ναύαρχος Νέλσον το 1805 κατά τη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.

«Ήθελα να δημιουργήσω κάτι αληθινά ιδιαίτερο για να σηματοδοτήσω τη βασιλεία της βασίλισσας», δήλωσε ο Αυστραλός, Τζιμ Φρέκλινγκτον, που προσέφερε την άμαξα στην βασίλισσα Ελισάβετ. Ο 64χρονος Αυστραλός τεχνίτης είχε φροντίσει στη δεκαετία του 1970 τα άλογα της βασίλισσας, ενώ κατασκεύασε την πρώτη του βασιλική άμαξα το 1988, την οποία προσέφερε ως δώρο στην Ελισάβετ η Αυστραλία.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο «Αδαμάντινος Ιωβηλαίος» δεν ήταν επίσημη παραγγελία. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, για να καλύψει τα έξοδα της άμαξας ο Τζιμ Φρέκλινγκτον έβαλε υποθήκη το σπίτι του στην Αυστραλία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)