Ευρώπη
Η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου
Αποχή, άνοδος της ακροδεξιάς και καταψήφιση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι στις Ευρωεκλογές.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να «ενωθούν», μετά τη σημαντική άνοδο των ευρωφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις ευρωεκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες.
Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες «εκπροσωπούνται στους κόλπους της Επιτροπής», δηλαδή οι συντηρητικοί, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, «κέρδισαν συνολικά εκ νέου» τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι μια «ισχυρή πλειοψηφία είναι εφικτή» στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την νίκη της πολιτικής ομάδας του στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε χθες ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στην Ισπανία τα δύο μεγάλα κόμματα , το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό (PSOE), καταγράφουν εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών τους στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα, σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.
Από τις 54 έδρες που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το PP καταλαμβάνει τις 16 ενώ μέχρι σήμερα είχε 24. Το PSOE εκλέγει 14 ευρωβουλευτές ενώ στην απερχόμενη ευρωβουλή είχε 23.
Στην Ουγγαρία το κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα Φίντες (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κερδίζει στις ευρωεκλογές , ενώ το ακροδεξιό Γιόμπικ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Στην Ιρλανδία, το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Έντα Κένι αναμένεται να βρεθεί στη δεύτερη θέση, ένα αποτέλεσμα το οποίο χαρακτηρίζεται έκπληξη.
Στην Ιταλία ,το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, οδεύει προς μια ιστορική νίκη.
Βάσει προβολών οι οποίες βασίζονται σε επεξεργασία ενός δείγματος ψήφων -και όχι σε έξιτ πολ-, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 41,4% των ψήφων, ενώ δεύτερο κόμμα, σε απροσδόκητα μεγάλη απόσταση, είναι με 22,4% το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.
Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) έγινε το πρώτο κόμμα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας ποσοστό 26,7%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κέρδισε τις 4 από τις 13 έδρες που διαθέτει η Δανία στο ευρωκοινοβούλιο.
Στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν "πάγωσε" την πολιτική ελίτ της Γαλλίας καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, αφήνοντας τρίτους τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Είναι η πρώτη φορά που το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο στα 40 χρόνια της ύπαρξής του. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, μπορεί να εκλέξει 25 ευρωβουλευτές ? τους οκταπλάσιους από τους τρεις που κατάφερε να εκλέξει το 2009.
Η συντηρητική αντιπολίτευση, το κόμμα UMP, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,66%. Οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πέφτουν στο 13,88%, χαμηλότερα δηλαδή και από το 14,5% που είχαν λάβει το 1994.
Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας του Ολλανδού ευρωσκεπτικιστή Χέερτ Βίλντερς θα εκπροσωπηθεί μόνο με τέσσερις ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού διαψεύστηκαν οι ελπίδες του για μεγάλη άνοδο του ποσοστού του στις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 13,2% και έρχεται στην τρίτη θέση, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και το φιλελεύθερο D66. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν αύξησε τη δύναμή του, αλλά αντιθέτως έχασε 3,5 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.
Στη Βρετανία, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, ξεπερνώντας τα ποσοστά των τριών παραδοσιακών κομμάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις 8 από τις 12 περιφέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά απόψε.
Σε αυτό το στάδιο το UKIP συγκεντρώνει ποσοστό 29%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό, και καταλαμβάνει 18 έδρες, μπροστά από τους Συντηρητικούς, που εξασφαλίζουν 13 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού έλαβαν το 23,9% των ψήφων. Οι Εργατικοί περιορίζονται επίσης σε 13 έδρες αφού συγκέντρωσαν ένα 23,8% των ψήφων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!