Μέση Ανατολή

23 Ιανουαρίου 2014 10:49

Όλα τα σενάρια εξετάζονται στη διάσκεψη «Γενεύη 2» για τη Συρία

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί όλα τα θέματα και τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της Συρίας και εξετάζονται με προσοχή από όλες τις πλευρές στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2».

-



Την Τετάρτη και με φόντο την δέσμευση των δύο συριακών αντιπροσωπειών για άμεσες συνομιλίες την Παρασκευή, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, ανέφερε ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία θα πρέπει να καλύψουν όλα τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, όπως αυτό του μέλλοντος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ερωτηθείς σχετικά για το μέλλον του Άσαντ, ο Ουάνγκ απάντησε στους δημοσιογράφους στο Μοντρέ της Ελβετίας πως "όλα τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στις δύο πλευρές θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αναφέρατε μόλις τώρα".

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν με τη ρύθμιση των πιο εύκολων ζητημάτων και στη συνέχεια να προχωρήσουν στα πιο δύσκολα. "Πιστεύω ότι για όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις χωρίς διασπάσεις, τότε ο διάλογος εμβαθύνεται και αυξάνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όλα τα ζητήματα θα πρέπει και μπορούν να επιλυθούν", σημείωσε ο Ουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι κατά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν στην Γενεύη την Παρασκευή, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ωθήσει τις δύο πλευρές να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο που θα ορίζει την κατεύθυνση και τις αρχές των διαπραγματεύσεων. "Δεν θα πρέπει στην αρχή να περιέλθουν σε τέλμα με επιχειρηματολογίες ή συζητήσεις πάνω σε ζητήματα στα οποία οι θέσεις τους απέχουν αρκετά πολύ", ανέφερε σχετικά.

Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αγωνιστούν για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, σε θέματα όπως η απελευθέρωση κρατουμένων, οι τοπικές εκεχειρίες και η συνεργασία για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Από πλευράς του, ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι οι δύο πλευρές μπορεί να είναι έτοιμες να κάνουν τέτοιου είδους βήματα.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο Ουάνγκ απάντησε ότι η Κίνα τρέφει βαθειά αισθήματα αλληλεγγύης για τους 2,4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αλλά σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να πολιτικοποιηθεί το ανθρωπιστικό ζήτημα.

"Προς το παρόν η διαδικασία της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ομαλή, εν γένει", σημείωσε και πρόσθεσε ότι "πιστεύω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες ή εμπόδια που να είναι αξεπέραστα στη διαδικασία της υλοποίησης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας".

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)