Διεθνείς Οργανισμοί

22 Ιανουαρίου 2014 20:13

Σε πολεμικό κλίμα η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία

Με κόκκινες γραμμές μετέβησαν όλες οι πλευρές, στο Μοντρέ της Ελβετίας γεγονός που δυναμιτίζει τις πιθανότητες να βρεθεί σύντομα λύση για τον τερματισμό της εμφύλιας αιματοχυσίας στη Συρία.

-


Σε πόλεμο λέξεων εξελίχθηκε το πρελούδιο των, κατά τα άλλα, ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την κωδική ονομασία "Γενεύη 2"..

Οι περίπου 40 εκπρόσωποι χωρών και οργανισμών που συγκεντρώθηκαν στο Μοντρέ για να βρουν λύση στη συριακή κρίση δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ μέχρι να διαπιστώσουν το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ του καθεστώτος του Άσαντ και της αντιπολίτευσης, που αντάλλαξαν αλληλοκατηγορίες περί προδοσίας.

Στο επίκεντρο όλων των αντεγκλήσεων βρέθηκε ο μελλοντικός ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι Δυτικοί προτείνουν σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Άσαντ, πρόταση που απορρίπτουν οι Ρώσοι και οι υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος. Ρώσοι και Αμερικανοί ερμηνεύουν διαφορετικά  και βασικές αρχές της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2012, στη λεγόμενη "Γενεύη 1".

Η συριακή αντιπολίτευση σχεδιάζει, εξάλλου, να παρουσιάσει, την Παρασκευή στη Γενεύη, κι ένα χρονοδιάγραμμα 3-6 μηνών με βάση το οποίο θα συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να παραταθούν για χρόνια οι διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Άσαντ

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)