Γενικά

13 Νοεμβρίου 2013 22:35

Χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων το 2013

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο τυφώνας Χαϊγιάν, και άνοδος της στάθμης των θαλασσών σε ύψος ρεκόρ το Μάρτιο, χαρακτηρίζουν το  2013, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ.

-


Το 2013 είναι μία από τις δέκα πιο ζεστές χρονιές από το 1850, που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία  που δημοσιοποίησε, την Τετάρτη, ο Παγκόσμιο Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ.

Στις περισσότερες περιοχές σημειώθηκαν θερμοκρασίες ανώτερες του μέσου όρου, ιδιαίτερα στην Αυστραλία, τη βόρεια Αμερική, τη βορειοανατολική Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αφρική κι ένα μεγάλο μέρος της Ευρασίας.

Η περίοδος Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 ήταν πιο ζεστή απ' ό,τι η αντίστοιχη του 2011 και του 2012, όταν το κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια είχε ψυχράνει την ατμόσφαιρα.

Σε νέο ρεκόρ έφθασε το 2013 και η μέση στάθμη της θάλασσας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι " στάθμη των θαλασσών αυξήθηκε με μέσο ρυθμό 3,2 χιλιοστά το χρόνο (...) και αντιστοιχεί στο διπλάσιο εκείνου που είχε καταγραφεί τον 20ό αιώνα, ο οποίος ήταν 1,6 χιλιοστό/έτος".

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Μισέλ Ζαρό, "η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει επειδή λιώνουν οι παγετώνες, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η παγκόσμια περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα φθάσουν σε άνευ προηγουμένου επίπεδα το 2013. Αυτό σημαίνει πως προοριζόμαστε για ένα πιο θερμό μέλλον". 

Πιο θερμό αλλά και πιο επικίνδυνο μέλλον για τους ανθρώπους. "Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καθιστά ήδη πιο ευάλωτους τους παραλιακούς πληθυσμούς στα κύματα των καταιγίδων, κάτι που είχε τραγικές συνέπειες στην περίπτωση των Φιλιππινών", εξηγεί ο Μισέλ Ζαρό αναφερόμενος στον τυφώνα Χαϊγιάν. Ταυτοχρόνως, επισημαίνει πως οι ειδικοί αναμένουν αύξηση της συχνότητας εμφάνισης τροπικών καταιγίδων.

Ο περιορισμός των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 190 κρατών που συμμετέχουν, αυτήν την εβδομάδα στην Πολωνία, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)