Μέση Ανατολή

18 Οκτωβρίου 2013 23:22

«Επιθεωρήθηκαν 14 εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων»

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε, την Παρασκευή, ότι έχει επιθεωρήσει 14 εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία.

-

Η Δαμασκός έχει παραδώσει στον ΟΑΧΟ κατάλογο που περιλαμβάνει συνολικά 20 εγκαταστάσεις. Ο Οργανισμός, από την πλευρά του, έχει προαναγγείλει ότι θα επιθεωρηθούν «περισσότερες από 20 εγκαταστάσεις».

Την Τετάρτη ο ΟΑΧΟ είχε ανακοινώσει πως είχε επιθεωρήσει 11 εγκαταστάσεις και είχε καταστρέψει εξοπλισμό για την παραγωγή χημικών όπλων σε έξι από αυτές. Η Ολλανδή Σίγκριντ Κάαγκ, που διορίστηκε επικεφαλής της κοινής αποστολής του Οργανισμού και του ΟΗΕ, «αναμένεται να μεταβεί σύντομα στη Χάγη για ενημέρωση και συζητήσεις».

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των Φίλων της Συρίας θα συναντηθούν στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία Γενεύη 2, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν 11 χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, συναντήθηκε τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο στη Ρώμη.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης «τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση σε αυτή την τραγική σύρραξη», πρόσθεσε ο Χέιγκ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)