Αθλητικά

10 Σεπτεμβρίου 2024 17:27

Κροατία: Λούκα Μόντριτς για πρόεδρος

Το λιγνό "παιδί του πολέμου" εξελίχθηκε σε εμβληματική μορφή του ποδοσφαίρου της Κροατίας και χαίρει καθολικής αποδοχής.

Κροατία: Λούκα Μόντριτς για πρόεδρος
-

Γράφει ο Μανώλης Σφακάκης 

Γιόρτασε τα 39α γενέθλιά του, όπως πάντα, λιτά, σεμνά και ταπεινά, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του. Μία ημέρα πριν, είχε πετύχει με εξαίσιο χτύπημα φάουλ το νικητήριο γκολ της Κροατίας στην αναμέτρηση με την Πολωνία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του UEFA Nations League. Ο «στρατηγός» Λούκα Μόντριτς είναι ταυτόχρονα και ο πιο πιστός στρατιώτης της «χρβάτσκα» με 180 διεθνείς συμμετοχές και 27 τέρματα. 18 χρόνια μετά το ντεμπούτο του το 2006 κόντρα στην Αργεντινή έχει την ίδια δίψα και όρεξη, «όταν σταματήσω να νιώθω εκείνη τη φωτιά, που νιώθω μέσα στο γήπεδο, θα φύγω από το ποδόσφαιρο» τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι «ειδικοί», του έλεγαν πως το συγκεκριμένο κορμί δε βοηθάει για να παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο. Ο ίδιος φρόντισε να  μετατρέψει το «μειονέκτημα»  σε πλεονέκτημα. Το ελαφρύ σώμα του γεμάτο με ενέργεια και ένταση δεν είχε σοβαρούς τραυματισμούς παραμένοντας ακόμα και τώρα το όπλο του. «Μετράει» περισσότερα από 900 παιχνίδια καριέρας, έχοντας μεγαλουργήσει σε Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Τότεναμ και κυρίως Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2018 έκανε δική του τη Χρυσή Μπάλα, μπαίνοντας σφήνα στη δεκαετή κυριαρχία των Λιονέλ Μέσι,  Κριστιάνο Ρονάλντο. Ακόμα και τη στιγμή της υπέρτατης ατομικής διάκρισης ξεχώρισε με την ταπεινοφροσύνη  του, «Το βραβείο αξίζαν στο παρελθόν και άλλοι σπουδαίοι μέσοι όπως οι Τσάβι, Ινιέστα και Σνάιντερ, σε αυτούς αφιερώνω τη διάκριση» τα χαρακτηριστικά λόγια του. 

Από τους βασικούς συντελεστές της μεγαλύτερης διάκρισης της Κροατίας, με τη συμμετοχή στον τελικό του Μουντιάλ 2018 κόντρα στη Γαλλία και πυλώνας της ομάδας που τέσσερα χρόνια αργότερα στο Κατάρ έφτασε στην 3η θέση του κόσμου. Σχεδόν όλοι οι συνοδοιπόροι του στις μεγάλες επιτυχίες της Κροατίας τα τελευταία χρόνια έχουν αποσυρθεί, αυτός όμωσ εκεί με επιμονή και υπομονή,  «φάρος» για τις νεότερες γενιές.

Οι δυσκολίες στην αρχή της καριέρας του, η  απαράμιλλη ποδοσφαιρική αξία, σε συνδυασμό με το χαμηλό τόνων προφίλ του και την αγάπη για την πατρίδα έχουν εκτοξεύσει τη δημοφιλία του. «Ο Μόντριτς θα έπρεπε να είναι υποψήφιος για την προεδρία» λένε ολοένα και περισσότεροι συμπατριώτες του, δε διστάζουν μάλιστα να ταυτίσουν την ιστορία του με την ανεξαρτησία της Κροατίας. Χαίρει καθολικής αναγνώρισης, αποδοχής και αγάπης από έναν λαό που έχει δοκιμαστεί και δεν χαρίζει με ευκολία εκδηλώσεις λατρείας. Το πιο σημαντικό γκολ της ζωής του.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Atena”: Υδροστρόβιλος στην Κορώνη (εικόνες)

Χάρις - Τραμπ: Το “debate” που βγάζει Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Αχαρνών: Η ΕΚΑΜ εξουδετέρωσε τον ταμπουρωμένο άνδρα (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)